Ратуша як символ ринку


Міська ратуша віддавна вважається символом Івано-Франківська. Після її передачі в 2012 році у власність територіальної громади міста необхідність ретельно дбати про її вигляд стала не лише моральним, а й юридичним обов’язком міської влади. Натомість останнім часом окраса міста все більше перетворюється на базар. Аби якось виправити ситуацію, на минулій сесії міської ради депутат Володимир Чорноус порушив це питання, зробивши відповідний запит.

Вирішують на словах

«Стан архітектурного ансамблю площі Ринок, де розташована ратуша, викликає постійні нарікання мешканців і гостей міста, – заявив він. – Зокрема, останнім часом обурення громади викликали новорічні атракціони сумнівної естетичної цінності та гучні автозабави доморослих «шумахерів». Тимчасові торговельні споруди, які, за первісним задумом архітекторів, мали стати гармонійним доповненням ансамблю навколо ратуші і слугувати для продажу преси і туристичної та сувенірної продукції, останнім часом перетворилися на цілодобові «розливайки» з незаконними холодильними вітринами. А вже з квітня міська ратуша знову неминуче буде оточена шатрами численних пивних майданчиків».

Слід сказати, що цей запит вже не перший. Адже на попередній сесії депутат Олег Капустяк вже порушував питання про обмеження руху автотранспорту з подальшим облаштуванням пішохідної зони на площі Ринок. Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус дав відповідне доручення, але далі слів справа не зайшла.

Кілька тижнів опісля Володимир Чорноус прийшов на виконком, щоб нагадати міському голові про те, що вечорами ратуша перетворюється на базар. Але Віктор Анушкевичус не відреагував. Вони навіть посварилися на тему популізму, а директор департаменту комунального господарства Михайло Смушак проінформував присутніх про те, що обмежувати рух в центрі ніхто не буде. Тому що так вирішила комісія з безпеки руху. І на кілька тижнів про ратушу забули майже всі.

Влада працює рейдами

Муніципальна інспекція з благоустрою, управління торгівлі, міліція та громадське формування «Штаб» спільно проводять рейди. «Ходимо три-чотири рази на тиждень і складаємо протоколи на стихійних продавців, – розповідає керівник інспекції з благоустрою Степан Кукула. – Щоб не займалися торгівлею в недозволеному місці, відправляємо їх на ринки і т.д. Раніше часто біля ратуші торгували рибою, зараз вже ні. Як тільки нас бачать, то «риба» одразу зникає. Був попкорн і кульки, їх вже забрали. Торгують тільки ті, хто має дозвіл».

Кукула додає, що зараз вдень незаконної торгівлі майже немає. Правда, є питання з торгівлею після 22-ї години. Адже вночі в центрі заборонено торгівлю, проте кіоскери все одно торгують. Влада з ними теж бореться рейдами, щоправда, значно рідше.

Керівник міського управління торгівлі Олег Ганчак каже, що багато уваги вони приділили чотирьом кіоскам, що розміщені по кутах площі Ринок. Скрізь знайшли порушення.

Поруч з тим кіоском, який торгує журналами та газетами, знайшли незаконно встановлені кавомати. Стосовно нього комісія склала припис і зобов’язала власників його демонтувати. Після того, як управління торгівлі виявило, що цього не було зроблено, то був… складений протокол.

Поруч з кіоском «Голубка» комісія знайшла незаконно встановлену холодильну камеру. Склали припис, акти і змусили підприємця її демонтувати.

Наразі є ще питання до буфету №1 і №2. Тут торгує підприємець з Тисменицького району. Біля обох буфетів було виявлено холодильні камери, на які немає дозволів. Комісія склала протокол та відповідні акти, наразі очікується рішення про демонтаж.

«У зв’язку з тим, що це прерогатива департаменту містобудування та архітектури, то ми винесли питання на їх розгляд, – каже Олег Ганчак. – Суть кроків полягає в тому, що має бути рішення виконкому про демонтаж у зв’язку з тим, що підприємці не виконали ні припису, ні протоколу. Але рішення на виконком має виносити цей департамент».

Вирішувати треба комплексно

Як вважає Володимир Чорноус, проблема потребує комплексного вирішення і кроками «рейдової» комісії тут не обійтися. Відтак на минулій сесії він попросив міського голову доручити профільним структурним :

– розробити детальний план території по периметру площі Ринок для функціонування пішохідної зони з мінімальною торгівельною інфраструктурою та обмеженим автомобільним рухом;

– не продовжувати після спливання терміну їх дії (9 квітня ц.р.) дозволи на розташування тимчасових споруд підприємцям, які працюють з порушенням режиму роботи та незаконно встановлюють холодильне обладнання за межами кіосків;

– подати пропозиції щодо поточного ремонту фасаду ратуші, який вже місцями обсипався.

– протягом 10-ти днів вжити заходів щодо цілодобового обмеження автомобільного руху на площі Ринок (з можливістю заїзду автотранспорту мешканців кварталу, юридичних осіб, які провадять там діяльність, і екстрених служб).

Реагуватиме влада чи зробить вигляд, що це добре, коли центр міста та його символ і окраса перетворюються на базар, скоро побачимо.

Галицький кореспондент