Регуляторна політика для громад Прикарпаття: чому це важливо


На базі Івано-Франківського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою" відбулася інформаційна сесія Сектору Державної регуляторної служби в Івано-Франківській області, під час якої обговорили актуальні питання державної регуляторної політики. Вона викликала справжній аншлаг, адже учасниками заходу стали близько 90 посадових осіб місцевого самоврядування Прикарпаття

Формат інформаційної сесії обраний не випадково, адже дозволяє налагодити конструктивний діалог. Схожі заходи відбуваються щомісяця, щоб поспілкувалися з представниками державної влади у певній сфері. Про це інформує Івано-Франківський регіональний офіс.

 Керівник Івано-Франківського РО Руслан Панасюк закликав громади бути активними та ділитися власними напрацюваннями та викликами щодо регуляторної політики, адже від цього теж залежить організація робити тергромади та наповнення її бюджету.

Завідувач Сектору ДРС в Івано-Франківській області Андрій Соболевський зауважив, що перше враження про громади можна скласти з їхніх вебсторінок та інформації про регуляторні процедури на них. Проте, на жаль, не всі ще належно ставляться до заповнення ресурсів громади в Інтернеті. Серед найвідповідальніших він назвав Івано-Франківську та Коломийську міські ради. Він пояснив, що регуляторна політика потрібна, аби усувати неспроможності та дисбаланс на ринку та оперативно реагувати на виклики, які є в суспільстві. Експерт детально розповів про основні нормативно-правові акти, що регламентують питання реалізації державної регуляторної політики, що таке регуляторний акт, послідовність здійснення регуляторної діяльності, планування діяльності рад у цій сфері, в тому числі план діяльності з підготовки регуляторних актів, повідомлення про оприлюднення регуляторного акту, відстеження його результативності.

Головний спеціаліст Сектору ДРС в Івано-Франківській області Катерина Яцущак зазначила, які рішення підпадають під регуляторну процедуру. Також зауважила, якщо виникають сумніви щодо окремих рішень, потрібно надіслати їх до Державної регуляторної служби України та отримати чітку відповідь. Також під час інформаційної сесії обговорили висвітлення регуляторної діяльності ОМС в засобах масової інформації та мережі Інтернет, на власних вебсайтах громад.

Жваве обговорення між учасниками заходу викликали питання щодо підготовки проєкту рішення про місцеві податки і збори в громадах, а саме про випадки, коли ОМС вирішив не змінювати ставки місцевих податків та/або зборів, пільги з їх сплати, а лише продовжити дію затверджених роком раніше рішень про встановлення місцевих податків та зборів, і чи матимуть такі рішення ознаки регуляторного акта, чи потребуватиме їх прийняття застосування регуляторних процедур відповідно до законодавства. На ці та інші питання посадовці надали чіткі і зрозумілі роз’яснення.

Через брак часу ( а зустріч тривала дві години) не всі актуальні питання регуляторної політики вдалося висвітлити. Дещо домовились обговорити на наступній інформаційній сесії, попередньо передбаченій в плані діяльності Івано-Франківського регіонального офісу та Сектору Державної регуляторної служби, адже початок важливої співпраці покладений.

Довідково: Державна регуляторна служба України утворена 24 грудня 2014 через «реорганізацію шляхом перетворення» Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва. ДРС - це центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України і який реалізує державну регуляторну політику, політику з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності та дерегуляції господарської діяльності.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!