Росія визнала, що діяла жорстко щодо України у переговорах з митних питань


Віце-прем'єр Росії Ігор Шувалов заявив, що в переговорах з Україною щодо митних питань Росія діяла жорстко, але в правових рамках.

"Усі нам впродовж усіх трьох днів ставили питання, і підприємці, і аналітики, і ті, хто працюють в уряді. Всі цікавляться, що там відбувається. Тут не зовсім зрозуміла Америці позиція Росії. Іноді це представляється як організований тиск з боку Росії для того, щоб Україна не підписувала відповідну угоду", - заявив Шувалов російським журналістам у середу, 11 грудня, у Вашингтоні, повідомляє Кореспондент.

Раніше Росія попереджала, що зона вільної торгівлі з ЄС та участь у Митному союзі країн СНД для України несумісні.

"Ми в даному випадку, можливо, діяли жорстко, але діяли виключно в рамках права. І до того, як виявляти цю твердість, ми відверто і послідовно працювали з українською стороною і попереджали наших європейських партнерів, що отримати те, що вони хочуть, в такому вигляді неможливо", - сказав Шувалов.

Нагадаємо, тоді як Україна готувалася підписати угоду про асоціацію з ЄС, Росія нерідко використовувала економічні важелі впливу, щоб схилити Київ до тіснішої співпраці з Митним союзом.

Крім газових переговорів, у 2012 році Росія перекрила поставки українського сиру. Сторони обмінялися гучними заявами на рівні глав урядів і лише через кілька місяців досягли компромісу. Незабаром розбіжності виникли через те, що росіяни ввели утилізаційний збір на легкові та вантажні автомобілі.

У липні РФ ввела заборону на постачання кондитерської продукції однієї з найбільших українських фабрик, що належать корпорації Roshen. Також стало відомо, що Москва планує ввести торгові санкції щодо українських шоколаду, вугілля і скла у зв'язку з введенням Києвом ввізного мита на імпортні авто.