Руслан Коцаба: Мабуть, "зав'язую" із журналістськими розслідуваннями...


Вітають із професійним святом, а настрій не святковий. І ніби на роботі все нормально, і вдома все, дякувати Богу, спокійно, а от є щось таке, що муляє... Отже, про те, що не дозволяє вповні відчути свято, назвемо це - невеселі роздуми у День Журналіста.

Йдеться про колишнього "героя" мого журналістського розслідування, колишнього начальника управління внутрішньої безпеки податкової міліції ДПС в Івано-Франківській області, колишнього полковника податкової міліції, депутата-регіонала Василя Строїча. Так-так, того самого Ваську, якого я судовим рішенням Івано-Франківського міського суду від 31-го січня 2013-го року (суддя Ю.Максимчин) "виграв", як говориться, "у хвіст і в гриву".

Нагадаю, що після оприлюднення мною в інтернет-мережі фактів про колишню судимість цього мєнта-перевертня і незаконне працевлаштування його у систему МВС за підробленим військовим квитком і трудовою книжкою (це була копія судового рішення ще від 1999 року), - горе-полковник Васька Строїч чомусь подав на мене до суду позов про буцімто захист честі (?), гідності (?) та ділової репутації (звідкіля?). Суд я виграв, рішення набрало законної сили, а той клоун-псевдоподатківець навіть не набрався хоробрості оскаржувати його у апеляційному суді. І я навіть хотів написати щось оптимістичне про те, як за допомогою журналістів очищається податкова, а тепер ще й митна служба. Проте вирішив трішечки поспостерігати за конвульсіями цього "достойника". Звісно, для годиться, написав гнівне "посланіє" від "обуреного масштабами корупції чесного платника податків" керівникові відомства Олександру Клименку, обласному прокуророві Олександру Каліфіцькому і прочая-прочая... І почав вичікувати...

Дочекався письмових відповідей з  цих відомств, навіть зустрічався із таким собі виконуючим обов'язки керівника сектору внутрішньої безпеки податкової міліції Прикарпаття Олександром Олександровичем Малецем, який запевнив мене, що псевдо-полковника Ваську відразу ж після судового рішення було звільнено з органів ДПС і буцімто йому дуже прикро, що така сволота забралася кар'єрною драбиною так високо і аж на таку відповідальну посаду. На посаду, яка повинна була б контролювати честь та моральну цноту чиновників-податківців. Так-так, тих морально стійких до хабарів податкових міліціонерів, які цілодобово і вже понад 15 років ревно дбають за наповнення державного бюджету податками від непорядних підприємців, які чомусь повсюдно ухиляються від цієї приємної процедури - можливо, несвідомо, а може і зі злим умислом...

Обласна прокуратура натомість особливо не заморочувалася і надіслала стандартну відповідь-відписку (у прострочені, звісно, для письмових звернень терміни). Як орган, який здійснює прокурорський нагляд над усім, що стосується чиновників та посадовців, - обласна прокуратура у кримінальних фактах біографії Василя Строїча не знайшла кримінальних правопорушень. І крапка.

Підходимо до головного: я з прикрістю вчора дізнався, що звільнений 05-го лютого цього року "із тріском" з органів Державної Податкової Служби псевдо-полковник Василь Васильович Строїч знову вливається у чесні і тісні ряди борців із корупцією серед податківців та митників! Тільки вже на більш "жирну" і впливовішу посаду, і вже у Чернівецькій області. Я шокований "принциповістю і непідкупністю" очільника Міндоходів Олександра Клименка. Невже так дешево? І для чого тоді всі ці піар-акції про очищення податківців та митників від бруду корупції, коли "непотопляємий" Вася-корупціонер знову тріумфально повертається у Систему?

Тому хочеться насамкінець запитати всіх цих "достойників",- на яке чудо вони сподіваються, коли народне терпіння невдовзі лусне і багатотисячний натовп, озброєний садово-городнім реманентом (вилами, сокирами, мисливською зброєю і пляшками із запалювальною сумішшю) візьметься самостійно вершити долю глитаїв, що унеможливлюють життя у цій нещасній країні?!

Я вже не смію казати про те, що мені таким чином унеможливлюється робота у жанрі журналістських розслідувань, бо який сенс ризикувати, вивідувати різними способами компромат на чиновників-хабарників, доказувати свою правоту і перемагати у судах  - якщо потім (припускаю, що з фінансових мотивів) ці перевертні знову повертаються, і то на посади, впливовіші за попередні?

Якщо вже ви, можновладці так  дбаєте за кар'єрний зріст цього одіозного депутата-регіонала, керівника бюджетної комісії Косівської райради, то віддайте йому посаду, для прикладу, голови Косівської райдержадміністрації. Тим більше, що проти чинного голови РДА Ярослава Шинкарука розгорнута справжня війна, а дні його роботи на посаді пораховані...

 

06 червня 2013 року    

Руслан Коцаба, журналіст, блогер