Самозахоплення влади: у чотирьох регіонах протестувальники взяли під контроль місцеві ОДА


23 січня відбувся штурм адміністрацій у п'яти областях України.

У четвер, 23 січня, протестувальники у п'яти областях України влаштували штурми місцевих обладміністрацій. У Львові, Житомирі, Рівному та Хмельницькому приміщення були захоплені.

Близько двох тисяч львівських протестувальників пікетували Львівську ОДА, після чого кілька сотень з них пройшли у будівлю, вимагаючи зустрічі з главою – Олегом Салом. Заходили мирно і закликали не псувати майно. До кабінету голови пройшли і навіть примусили його написати заяву на звільнення. Поки не відомо, чи буде чинною заява, написана під примусом, однак протестувальники йти не збираються. До будівлі стягують бочки та дрова і готуються ночувати.

У Житомирі місцеві протестувальники пішли на штурм облдержадміністрації після того, як депутати не підтримали пропозицію внести до порядку денного сесії 23 січня питання про суспільно-політичну ситуацію в Україні. Після штурму депутати передумали і включили нагальне питання в порядок денний: 76 голосів "за".

 У Рівному штурм ОДА відбувся після Народного віче, щоправда без вандалізму тут не обійшлося – протестувальники вибили двері. Вони поставили вимогу перед виконувачем обов'язки губернатора області Анатолієм Юхименком зв'язатися в телефонному режимі з президентом Віктором Януковичем, аби той прибрав бійців "Беркуту" та внутрішні війська зі столиці. Також активісти вимагали, щоб депутати облради провели сьогодні позачергову сесію, а владу передали Народній раді.

У Хмельницькому протестувальники також захопили будівлю обласної державної адміністрації і забарикадували в'їзд до території приміщення. Активісти утворили живий коридор, через який збираються впускати та випускати чиновників. Ще 20 активістів заблокували під'їзди до будівлі. Окрім того у центрі міста оголошено безстрокову акцію.

Обурені протестувальники намагались взяти штурмом і Полтавську ОДА, однак їхній рішучий намір зміг спинити місцевий начальник міліції Віталій Ємець. Він зняв шапку, щоб вшанувати хвилиною мовчання убитих активістів у Києві, і разом з усіма заспівав Гімн України. Після цього протестувальників вдалось відмовити від подальшої ескалації конфлікту.

ТСН