Що сталося з нерухомістю в Івано-Франківську?


Місцеві ріелтори запевняють, що гостра політична ситуація в Україні суттєво вплинула на місцевий ринок нерухомості.

Страх іванофранківців перед завтрашнім днем разом із курсовими коливаннями валют позначилися на їхній купівельній спроможності й виборі сфери інвестування своїх заощаджень.

Як розповіли кореспондентові «Бліц-Інфо» місцеві ріелтори, основна нинішня дилема: вкладати гроші чи зберігати їх на «чорний» день. А підвищення курсу долара вплинуло на попит на нерухомість. Адже чимало франківчан зберігали гроші в гривні, відтак готівки на купівлю житла у більшості вже не вистачає.

З іншого боку, стрибок долара позитивно вплинув на попит на первинному ринку – купівля-продаж здійснюється саме в національній валюті.

Хоча багато забудівельників устигли продати всю «первинку», що зводилася до курсових змін. І наразі вартість новобудови в Івано-Франківську зросла щонайменше на 10%.  

На окраїні міста можна придбати оселю на первинному ринку за ціною 4800-5200 грн за кв. м, у той час, як у центрі міста вартість збільшиться – від 6000 до7000 грн.

На вторинному ринку квадратний метр житла коштує 400-600 дол. Однак варто зазначити, що «вторинкою» вважається і новобудова з ремонтом, яка вже здалася в експлуатацію. Вартість такої нерухомості виросте до 800-900 дол. за кв. м.