Сергій Лекарь: Під час реформування правоохоронних органів має бути знайдена «золота середина»


Вчора, 25 липня, на Прикарпатті з візитом перебував заступник Міністра внутрішніх справ України - керівник апарату, генерал-полковник міліції Сергій Лекарь.

Кореспонденту «Бліц-Інфо», після проведеного прийому громадян у Надвірній, випала нагода поcпілкуватись із заступником Міністра внутрішніх справ особисто:

 

Сергію Івановичу, розкажіть будь-ласка,  яка мета Вашого візиту на Прикарпаття?

У зв’язку з недавніми подіями, Президентом України Віктором Януковичем та Міністром внутрішніх справ України Віталієм Захарченком було прийняте рішення виїхати в регіони з метою провести зустрічі з громадянами, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, щоб вислухати всі пропозиції та зауваження щодо роботи працівників міліції.

Я хочу відзначити, що це не один такий захід, а програмна робота. На нашому сайті кожен може ознайомитись з графіком планування виїздів працівників міністерства внутрішніх справ у регіони, і за потребою - звернутись.

 

Яким чином ви плануєте заслухати всіх, хто звернеться на прийом за один день?

По-перше, крім мене, зараз на Прикарпаття паралельно перебуває заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Татаров, який має зустрітися з жителями Івано-Франківська, Тисмениці, Богородчан та Долини.

Крім того, прийом громадян проводиться щодня у різних районах очільником обласної міліції та його підлеглими.  По-друге, як показало останні проведені заходи, скарг на роботу правоохоронних органів не так вже й багато.

До прикладу, у зв’язку з недавніми подіями, МВС відкрило пункт прийому скарг та заяв від громадян на міліціонерів протягом дня у Врадіївці, потім на Хрещатику. Приймали їх також через різні способи зв’язку, зокрема Інтернет. Зауважте, кількість поданих заяв не перевищила 20, причому всі скарги стосувались подій 5-10 річної давнини, а не останніх років.

Чи можна розраховувати, що пропозиції та зауваження щодо покращення роботи та реформування правоохоронних органів озвучені мешканцями Прикарпаття візьмуть до уваги у Міністерстві внутрішніх справ?

У випадку, якщо це в межах закону. До прикладу, в Надвірній одні говорили про необхідно скорочувати кількість правоохоронців, інші кажуть – треба збільшувати, бо не вистачає патрулів, дільничних, працівників  ДАІ. Думаю, що під час реформування має бути знайдена «золота середина».

Міністр неодноразово заявляв, що ми зараз на стадії реформування правоохоронних органів. Зрозуміло, що з врахуванням пропозиції громадськості, науковців будуть розроблені необхідні критерії.

Зараз в суспільстві багато говорять про недовіру до працівників міліції.  На Вашу думку, з чим це пов’язано?

Маю зауважити, що вона дуже перебільшена. Насправді, за громадськими опитуваннями низькі показники показує графа «повністю довіряю правоохоронним органам». Щодо інших –«довіряю», або «частково довіряю»,то там цифри не такі вже й погані.

Звичайно, проблеми є, але вони вискочили не зненацька, а накопичувались десятиліттями, і з моменту Незалежної України зокрема.  Певне, ті чи інші події загострюють їх.

Питання в іншому – проблему зразу ж підхоплюють політичні сили та використовують на свій власний розсуд.

Що можете в загальному сказати про візит на Прикарпаття?

Враження позитивні. Я мав можливість поїхати не наперед запланованим маршрутом, а обрати власний. Відповідно, випала нагода поспілкуватись з пересічними громадянами, що не були підготовлені до візиту.

В більшості випадків люди зізнавалась, що їм не доводилось звертатись до міліції. Один чоловік сказав дуже гарну фразу, що свідчить про добру роботу прикарпатських правоохоронців: «Якщо я не знаю, що міліція поганого зробила, то це вже добре».  

Щодо загальної оцінки роботи правоохоронців по області, то вона буде робитись на підставі висновків кількох спеціалістів, а не тільки мого власного.