Шанс стати татом. Як у Франківську відбувається кріоконсервація репродуктивних клітин військових


Кріоконсервація або ж замороження репродуктивних клітин військових – тема чуттєва і актуальна. У суспільстві вона міцно асоціюється саме з ситуацією, коли військовий гине, а його дружина використовує заморожену сперму, щоб народити спільну дитину.

Хоча насправді йдеться трохи не про це. Точніше – не тільки про це. І поки на законодавчому рівні лиш прописують безоплатну можливість збереження репродуктивних клітин військових, профільні клініки, попри дірки в законодавстві, роблять це з початку повномасштабного вторгнення.

Як це відбувається у Франківську, розбирався «Репортер».

Закон, якого чекають

21 березня, понад рік після повномасштабного вторгнення, Верховна Рада підтримала у першому читанні проєкт закону «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство».

Авторами проєкту є група народних депутатів і до парламенту він був внесений ще у вересні 2022 року. В обґрунтуванні йдеться про те, що українські захисники іноді отримують поранення, які призводять до втрати ними репродуктивних функцій. Тож пропонується надати державні гарантії щодо безоплатного забору репродуктивних клітин військовим – як чоловікам, так і жінкам.

Важливо, що законопроєкт не передбачає запровадження державних заходів щодо забезпечення посмертного батьківства/материнства.

«Порядок використання біологічних матеріалів у разі смерті військовослужбовця, згідно з нормами проєкту, має визначатись Кабінетом Міністрів України з урахуванням вимог законодавства про захист персональної інформації», – йдеться у пояснювальній записці.

Автори прописали, що собівартість забору статевих клітин складає близько 450 грн для чоловіків і приблизно 1425 грн для жінок.

А реалізація законопроєкту не потребує додаткових витрат з держбюджету. Мовляв, покрити ці витрати можна «за рахунок перерозподілу коштів державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення, економія яких утворилася внаслідок масового виїзду громадян за кордон».

І в принципі це й стало основним каменем спотикання – оскільки ці процедури значно дорожчі, плюс клітини потрібно не тільки взяти, а ще й зберігати. Так само не зрозуміло, скільки часу мають зберігатися ці клітини. А ситуація щодо жінок-військовослужбовців описана дуже побіжно, хоч там усе набагато складніше.

Наразі в проєкт активно вносять поправки. Основні уточнення стосуються питань фінансування та особливостей використання біоматеріалів.

Франківськ це вже робить

«Якщо 24 лютого ми мали початок великої війни, то вже у лютому треба було вирішувати це питання, – каже Ігор Головчак, директор ДЗ «Прикарпатський центр репродукції людини» МОЗ України. – На законодавчому рівні це не було врегульовано ніяк. Тож поступово профільні клініки, наразі майже всі, наскільки я знаю, як приватні, так і державні, почали робити це з власної ініціативи».

У Прикарпатському центрі вже майже рік роблять безкоштовний забір і кріоконсервацію репродуктивних клітин у чоловіків-військовослужбовців. І наразі у них є уже 58 таких пацієнтів.

кріоконсервація

«Враховуючи, що затрати для цієї процедури не є високими, ми вишукали таку можливість з наших коштів, – пояснює Ігор Головчак. – Це наша така громадянська позиція. Вони на фронті, ми тут – тому ми цим хотіли допомогти».

Оскільки центр спеціалізується на репродуктивних технологіях, то процедура для них, звісно, не є чимось новим. Та якщо йдеться про лікування безпліддя, то це відбувається згідно з наказом МОЗ, і пацієнти вносять за це певні кошти, оскільки центр закуповує матеріали. Безоплатно до повномасштабного вторгнення цю процедуру робили лише для пацієнтів, які лікуються від онкології.

В рамках підготовки проєкту до другого читання, каже Головчак, у центр прийшов лист від ГО «Українська асоціація репродуктивної медицини». Там просять надати інформацію про приблизну вартість забору матеріалу у чоловіків, жінок, його зберігання та подальшої утилізації. Тобто наразі йдеться про те, щоб отримати з усіх клінік приблизну вартість. Тоді вже комітет соціальної політики має порахувати приблизну потребу в межах України та закласти суму в бюджет.

У центрі вже провели підрахунок: для чоловіків ця сума – 4 тис грн, а для жінок – 53-54 тис грн.

«Для жінок усе значно складніше, – пояснює директор. – Ми використовуємо препарати для стимуляції активності яйників, змушуємо їх активно працювати й дозрівати 10-15 яйцеклітин. Бо в нормі, без стимуляції, дозріває лише одна. Якщо одну забрати й заморозити, з неї нічого не буде. Аби був результат, треба 10-15, а то і 20. Для стимуляції використовуються дорогі препарати. Сам забір теж вимагає наркозу і близько 30 позицій різних матеріалів».

Ця законодавча ініціатива, звісно, дуже потрібна, продовжує Ігор Головчак. Плюс потрібно розуміти, що саме цей законопроєкт направлений на посттравматичну репродукцію. Стреси, контузії, фізичні травми часто призводять до того, що в чоловіка, який прийшов з війни, втрачається якість сперми.

Хоча постмортальна репродукція також має значення, додає він, але тут уже важливо, чи правильно оформлені документи.

«Цей законопроєкт органічно переплітається з іншим, який зараз стоїть у Верховній Раді – «Про допоміжні репродуктивні технології». Україна у цьому плані дуже відстає, – говорить Ігор Головчак. – Має бути чітко прописано цілий ряд питань – від самого визначення процедури до порядку оформлення документів».

Наразі в центрі передбачили можливість, щоб сперма військового могла бути використана після його загибелі.

«Пацієнт пише заяву – прошу прийняти біоматеріал на зберігання і в такому-то випадку розпоряджатися ним тому-то, як правило дружині. Далі заяву нотаріально завіряємо», – додає директор центру.

Приходять зовсім молоді

Марія Макулович – клінічний ембріолог Прикарпатського центру репродукції. Саме вона безпосередньо спілкується з військовими, які приходять до них для кріоконсервації.

«Ми почали це робити одними з перших в країні, – розповідає вона. – Ми хочемо дати їм впевненість в тому, що після закінчення військових дій вони зможуть повернутися до звичайного сімейного життя. Я пам’ятаю, як це було боляче і трепетно, коли прийшли перші пацієнти. Нам було надзвичайно шкода, що так усе складається, і що ми не знаємо, чи вони взагалі повернуться по ці клітини, і як буде далі. Але важливо було, що вони мають цю впевненість – що в разі будь-яких травм або інших ситуацій – є цей збережений біологічний матеріал і вони можуть ним скористатись».

Лікарка каже, що зачасту приходять холостяки.

«Були у нас навіть хлопці 18-19 років, такий юний вік, що вони б ще в принципі не мали задумуватись про сім’ю, дітей. Але вони осмислили, які ризики на них чекають», – каже Марія Макулович.

З дружинами приходять тоді, коли це вже сімейна пара, яка планує вагітність. І до речі, в цей непростий час, додає вона, таких пар доволі багато.

Вся процедура не займає багато часу. Для військових програма є абсолютно безкоштовною, лікарі формують кріобанк із чотирьох доз, які можна використати для чотирьох спроб.

Перед цим потрібно здати аналізи на ВІЛ, гепатит В і С та RW. Також однією з умов є статеве утримання не менше двох і не більше п’яти днів. І, звісно, утримання від алкоголю.

На сайті центру (https://eco-baby.com.ua/) є номер телефону (068 525 28 28), за яким можна отримати детальну інформацію.

Авторка: Женя Ступ’як

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!