Що робити, якщо ви згоріли на сонці: 7 корисних порад


Весняне сонце дуже підступне. Достатньо зовсім недовго побути під прямими променями, щоб отримати сонячний опік.

Звісно, краще до цього не доводити, але якщо уникнути почервоніння шкіри не вдалося, спробуйте запам'ятати, що робити, аби полегшити свій стан, пише ТСН.

Сонячні опіки трапляються часто, навіть у прохолодні й похмурі дні. Вони не такі безневинні, як нам би хотілося думати. Багаторазові опіки можуть значно підвищити ризик розвитку раку шкіри. Ось чому, відпочиваєте ви в тропіках або садите город, ви завжди маєте бути уважними, проводячи час на сонці.

Якщо ви все ж отримали сонячний опік, Womans World розповість, як прискорити процес загоєння і швидко позбутися болю.

Способи лікування сонячного опіку залежать від ступеня його тяжкості. Наприклад, опік другого ступеня менше піддається лікуванню домашніми засобами і вимагає негайного звернення до лікаря, на відміну легкого почервоніння.

Ось методи лікування симптомів легких опіків через надмірне перебування на сонці без захисного крему.

Використовуйте гель алое вера

Алое вера є поширеним та ефективним засобом для швидкого лікування сонячних опіків у домашніх умовах. У природі алое – це рослина, схожа на кактус, яка росте в жаркому й сухому кліматі. Коли ви відірвете зовнішню шкірку рослини алое, ви виявите заспокійливу гелеподібну речовину. Вважайте це природним вазеліном.
Ця речовина не лікує сонячні опіки, тому що ліків не існує, але забезпечує миттєве полегшення болю, жару й подразнення шкіри. Крім того, гель алое зменшує запалення, набряклість і припухлість, які ви можете відчути в разі сонячного опіку, та прискорює процес регенерації клітин шкіри. Алое вера може бути трохи липким, але результат від його застосування того вартий.

Що робити, якщо ви згоріли на сонці / Фото: Credits

Пийте багато води

Важливо пити воду як під час перебування на сонці, особливо в дуже спекотні дні, так і під час лікування сонячних опіків. Це відновить ваше тіло та пом'якшить деякі наслідки перебування на сонці, як-от перегрівання.

Прийміть прохолодну ванну чи душ

Кровоносні судини під поверхнею шкіри реагують на навколишнє середовище та умови навколо вас. Під дією високих температур, як-от дуже гарячий душ, вони стають ширшими. Це означає, що більше крові притікає до поверхні вашої шкіри, а отже, ви відчуватимете сонячний опік набагато болісніше. Холодний душ і ванна не допоможуть вилікувати сонячний опік, але можуть принести тимчасове полегшення.

Зволожте шкіру

Після того, як ви прийняли прохолодний душ або ванну, візьміть свій улюблений зволожувальний крем, в ідеалі з алое вера або іншим заспокійливим інгредієнтом, наприклад, соєю. Перш ніж повністю висушити шкіру, акуратно нанесіть зволожувальний крем на ділянки із сонячними опіками. Це затримає воду близько до шкіри, дозволяючи їй зволожуватися та пом'якшуючи найгірші побічні ефекти вашого сонячного опіку.

Прийміть протизапальні засоби

Безрецептурні протизапальні препарати, як-от ібупрофен або ацетамінофен, є заспокійливими засобами, які можуть допомогти зменшити біль, пов'язаний із симптомами сонячного опіку. Запалення та сонячні опіки йдуть пліч-о-пліч. Коли шкіра поглинає занадто багато ультрафіолетового світла, воно може вбивати клітини, викликаючи імунну відповідь у шкірі. Через мертві клітини, збільшення кровотоку та імунної відповіді на умови навколишнього середовища шкіра запалюється. Це запалення відоме як сонячний опік, що пояснює, чому протизапальні препарати можуть допомогти. В будь-якому разі, перед їх прийманням вам варто отримати консультацію лікаря.

Дозвольте вашій шкірі дихати

Важливо тримати шкіру відкритою або трохи прикритою. Грубі або щільні матеріали можуть бути надзвичайно болісними в разі носіння поверх сонячного опіку та можуть навіть заважати процесу загоєння. Це тому, що ваше тіло, власне, створює нові здорові клітини крові, і для цього йому потрібні поживні речовини. Правильний кровообіг необхідний для ефективного створення цих нових клітин крові та допомоги в загоєнні вашої шкіри, тому вам варто відмовитися від будь-якого одягу, який обмежує і може вплинути на цей кровообіг.

Уникайте подальшого стресу

Серед побічних ефектів, які часто супроводжують сонячні опіки, є лущення шкіри та утворення пухирів. Переважно вони не дуже шкідливі і згодом минають самі собою. Коли справа доходить до сонячних пухирів, зробіть усе можливе, щоб дати їм спокій. Розкриття цих пухирів може бути болісним і може зробити ваше тіло вразливішим для інфекції.

Що робити, якщо ви згоріли на сонці / Фото: www.credits

Захистіть свою шкіру в майбутньому

Вплив сонця і шкода, що завдається ним, згодом можуть посилюватися і мати серйозні та довгострокові наслідки для здоров'я, включно з раком шкіри. Ось чому важливо захищати шкіру від впливу та подальшого ушкодження щоразу, коли ви виходите на вулицю. Будь-який хороший дерматолог порекомендує використовувати сонцезахисний зволожувальний крем з високим SPF у своєму щоденному догляді за шкірою або носити одяг, який захищає від ультрафіолетових променів. Капелюхи й парасольки також є ефективними способами зниження ризику сонячного опіку.

Догляд за шкірою – це турбота про здоров'я, тому з настанням тепла намагайтеся захищати свою шкіру від сонця всіма доступними засобами.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!