Щоб покращити народжуваність і здоров'я: В Івано-Франківську стартував соціальний проєкт


16 березня в Івано-Франківську стартує великий і важливий інформаційно-просвітницький проєкт, метою якого є збільшення кількості народжуваності в місті, формування і пропагування сімейних цінностей та здорового материнства, підтримка здоров’я жінок різного віку.

Як зауважив під час пресконференції присвяченої старту проєкту депутат міської ради Олег Андрухів, через війну Україна втрачає багато населення і зараз важливо проводити такі проєкти, щоб збільшувати народжуваність та покращувати здоров'я людей, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"За підсумками минулого року, в Івано-Франківську народилося на 20% менше дітей, ніж у 2021. При цьому 10% новонароджених від жінок ВПО. Тобто франківки народили на 30% менше дітей. Зважаючи на ситуацію в місті ми хочемо реалізувати цю ініціативу, щоб підвищити народжуваність. Треба говорити про повагу до жіночого здоров'я, до проблем з якими стикаються вагітні і молоді мами. Наше суспільство стає все освіченішим, але просвітницької роботи треба проводити ще багато",- каже Андрухів.

Своєю чергою очільниця міського перинатального центру Марія Бойко наголосила, що за перший рік повномасштабної війни ми побачили зниження народжуваності. Молоді жінки виїхали за кордон, тож в майбутньому народжуваність може ще більше знизитись. Тому в перинатальному центрі планують працювати не лише з вагітними жінками, а надавати комплексну підтримку.

"Перинатальний центр це не тільки місце де народжується життя, це місце де працюють з молоддю і сім'ями. Хочемо на кожну цільову групу надати чек-лист свого здоров'я: для підлітків, жінок, матусь. Також плануємо створення позитивних місць для матері і дитини. Зокрема плануємо реконструкцію виписної кімнати, щоб зробити перші хвилини знайомства дитини з родиною приємними. Також хочемо збільшити по місту кількість "Кімнат матері і дитини" де можна погодувати, переповити дитину. Також будемо проводити різноманітні сімейні фестивалі для знайомства родин",- анонсувала Марія Бойко.

Водночас депутатка ВР Оксана Савчук зауважила, що хоче донести до жінок, що народження дитина - це не кінець кар'єри і професійного розвитку, а навпаки стимул в житті.

"Ми хочемо пояснити молодим родинам та молоді, що материнство це не страшно. Що народження дитини не означає кінець кар'єри. В мене син народився, коли я була депутаткою міськради і це навпаки додало мені ініціативності та прагнення розвиватися, пробувати щось нове. Тому я закликаю сім'ї планувати вагітність. Але водночас і місто має їм щось запропонувати. Ми готові забезпечити цих діток і садками, школами, гуртками і всім необхідним. Так зараз нестабільна безпекова і економічна ситуація, але ми тилове місто і треба говорити, що навіть під час війни є час народжувати. Також ми будемо організовувати  консультації лікарів, які розповідатимуть дівчатам і хлопцям про догляд за власним здоров'ям. Зараз серед молоді є багато хвороб, яких можна було уникнути, якби дітям розповіли про гігієну і піклування про своє інтимне здоров'я.  Ці перші кроки допоможуть нам об'єднати велику кількість фахівців, які допомагатимуть родинам",- каже Савчук.

За словами в.о. начальника відділу організації медичної допомоги  управління охорони здоров’я МВК Марії Хакімової, часто люди бояться невідомості, тому їм важко наважитися на народження дитини.

"Жінкам, які вагітні, або планують вагітність зараз дуже важко. Ці тренінги, які ми організовуємо дадуть розуміння жінці, що її чекає, адже якщо ми маємо алгоритм дій, то не так страшно наважитись. Я вважаю, що цей проєкт буде великою підтримкою і підкаже сім'ям яким шляхом варто іти",- переконана лікарка.

Водночас як наголосив перший проректор університету Короля Данила, батько 4 дітей Михайло Косьмій, це питання стосується не тільки медиків і влади, але й усіх інших сфер: освіти, бізнесу, економіки. Адже якщо будуть діти, то вони будуть вчитися, буде для кого працювати сфері обслуговування, буде працювати бізнес і економіка.

"Пропозиція щодо створення такого проєкту для нас цікава, адже навчання дітей і розуміння тих проблем, які є в суспільстві є пріоритетним. Ми хочемо розказувати молоді про ці проблеми, щоб вони правильно розуміли своє здоров'я і життя. Важливо доносити до людей не тільки їх моральні, але й юридичні права. Адже вони мають знати, що ніхто не може посягати на їх свободу як психологічну, так і фізичну", - вважає проректор.

Як підсумував депутат міської ради Ярослав Дубас, у Франківську роблять все можливе, щоб будувати місто для життя.

"Ми робили місто комфортним для всіх категорій людей. Але дуже важливо зрозуміти, що окрім будівництва інфраструктури необхідно працювати і з людьми. Для мене, як медика, дуже боляче спостерігати, як молодь курить, зловживає алкоголем і дуже мало знає, як піклуватися про своє здоров'я, репродуктивне в тому числі. Надіюся, що цей проєкт стане корисним і пошириться на всю Україну",- каже Дубас.

Проєкт «Народжуємо нескорених. Будуємо майбутнє» складатиметься із серії заходів і подій, які проводитимуться протягом 5 місяців. Перший захід, який стосуватиметься підліткового здоров'я, відбудеться вже 28 березня у конференц-залі Університету Короля Данила.

"Він буде стосуватися гігієни, контрацепції, сексуального здоров'я та збереження репродуктивного здоров'я. Батьки і діти не завжди мають гарні відносини, тож підліткам деколи легше поспілкуватися з профільними фахівцями про проблеми, які їх хвилюють. Діти читають в інтернеті багато, але ми хочемо, щоб вони знали куди можуть прийти і отримати підтримку та пораду. Треба дуже делікатно говорити про те, що їх цікавить",- пояснила Марія Бойко.

В рамках проєкту заплановано:

1. Реконструкція кімнати виписки в Івано-Франківському міському пологовому будинку.

2. Висвітлення історій про успішних франківських молодих матусь – 10 фотопроєктів з інтерв’ю.

3. Дводенний дитячий фестиваль до Дня захисту дітей.

4. Серія з 10 безплатних тренінгів за участі провідних лікарів і психологів на базі освітньої платформи УКД на актуальні в наш час теми психологічного і фізичного здоров’я сучасної жінки.

Проєкт реалізується Івано-Франківським міським клінічним перинатальним центром та компанією blago за підтримки міського голови Руслана Марцінківа.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!