Шкільне харчування на Прикарпатті: спред, хот-доги і вафлі


Батьки, залишаючи своїх чад у садках та школах, навіть не здогадуються, що їх там отруюють. Замість масла діти їли спред. Батьки б’ють на сполох, слідчі шукають винних.

Хочеш їсти? Жуй булку!

Уже другий тиждень у школах немає гарячих страв. Втім останніми роками швидше продукти й не завозили. Торік в їдальнях почали повноцінно харчуватися аж з жовтня. Цього року планують завезти харчі з наступного тижня – до цього часу мали би визначити переможця тендера, який постачатиме продукти до навчальних закладів.

Нині школярі харчуються лише булочками і чаєм чи кавою. У природничо-математичному ліцеї кухарі працюють від 7 до 17 години. Випікають кілька сотень булочок. Всіх їх за кілька перерв розкуповують. Не дивлячись на те, що поруч з навчальним закладом працює кіоск з фаст-фудами, школярі там не харчуються. За цим ретельно стежить дирекція ліцею із завгоспом. На перервах учням категорично забороняють купувати хот-доги. Переважна більшість батьків ліцеїстів не один раз зверталася з листами-скаргами до міської ради. Поки що підписаний договір про оренду приміщення на три роки. Один рік вже позаду. Батьки та працівники ліцею з нетерпінням чекають ще наступних двох років, аби нарешті кіоск зі швидкою їжею закрили. Адже через фаст-фуди діти хворіють на гастрит та виразку шлунка.

Приватні буфети у школах пропонують кращий вибір страв, ніж у їдальнях

Ціни у школах на їжу доволі демократичні. Комплексний обід коштує 4 гривні. Хоча меню одноманітне, та діти ситі і не скаржаться. Мовляв, переважно перед школою удома нічого не снідають, тому перше і друге у школі замінює навіть сніданок. Поруч чи не з кожною школою працюють кіоски зі шкідливою їжею. Застерегти учнів від купівлі їжі в цих кіосках неможливо.

Але найгірше, коли у самих шкільних їдальнях їжа виявляється отруйною. Так сталося минулого навчального року. Під час перевірки прокуратурою з’ясувалося, що замість масла до їдалень завозили спред. Один з міських підприємців, вигравши тендер на постачання масла до садків та шкіл Коломиї, купував продукцію у підприємця з Броварів Київської області. Броварський торговець, в свою чергу, закуповував товар начебто у виробника масляної продукції у Рівненській області. Як наголошують у прокуратурі, отримувачі продукту мали б звернути увагу, що нині ніде немає такого, аби масло коштувало лише 40 грн. Саме за таку ціну підприємець пропонував товар. Схоже, що підприємці хотіли «сплавити» непотрібний товар без втрат. Поки що важко визначити, хто в цій ситуації винен. Івано-Франківські спеціалісти з управління прав споживачів стверджують, що потрібно мати доволі велику базу, щоб займатися таким шахрайством. А в нашій області такої бази начебто немає. Втім нині правоохоронні органи плідно працюють над висновками.

У дитсадках замість масла дітей годували спредом

І не лише в коломийських школах труїли дітей спредом. Влітку з’ясувалося, що замість масла давали його і в нижньо-вербізькому дитсадку. Як повідомляє прокурор Олег Попик, між сільською радою та підприємцем з Косівського району був укладений договір на придбання масла до садочка на суму в розмірі 10 тисяч гривень. Спеціалісти з управління прав споживачів подали взірець того «масла» на експертизу. Виявилося, що продукт, яким годували дітей, містив 68% рослинних жирів, тоді як у маслі повинно бути їх 0%. Втім переможець тендеру здійснив постачання спреду лише на 4 тисячі гривень. А цієї суми недостатньо, щоб порушити кримінальне впровадження. Сільська рада одразу розірвала договір з постачальником.

Цікаво, що у цьому ж садку є книга про харчування в дитсадках. Вийшла вона в світ у 1980-ті роки. Там пише, що при дитсадках повинні створюватися ради з контролю за харчуванням дітей. Членами рад можуть бути батьки малят, які виховуються у закладі. Вони мають право щодня приходити до садка і стежити за приготуванням їжі, яку пропонують дітям. Батьки перші, хто зацікавлені у здоровому харчуванні своїх чад. Такий контроль можна створювати також у школах. Дивлячись на нинішню ситуацію з харчуванням на Коломийщині, такі ради, напевне, стануть вкрай необхідними.

Освітяни заборгували понад мільйон гривень

Поки що перед управлінням освіти Коломийської міської ради стоїть завдання – виплатити борг у сумі близько одного мільйона гривень постачальникам продукції до шкільних їдалень. Борг тягнеться ще з минулого року. Нині підприємці постачають товар безкоштовно. Розірвавши договір з постачальником масла-спреду, оголосили новий тендер. Триває робота над визначенням переможця, і вже найближчими днями його оголосять, після чого у школах діти нарешті зможуть повноцінно харчуватися гарячими стравами. Освітяни й батьки дошкільнят та учнів сподіваються, що більше не буде таких проблем з харчуванням. Тоді вони зможуть бути впевненими, що у дошкільних та навчальних закладах їхніх дітей отруювати не будуть.

 

Олена КОЗАЧЕНКО, «Дзеркало Коломиї»