Сільрада на Прикарпатті уникла конкурсу заради мільйона для улюбленого архітектора


Ямницька сільська рада Івано-Франківської області в один день 24 березня підписала 24 договори з підприємцем Богданом Процаком на загальну суму 971 тис. грн.

Більшість цих угод були на суму до 50 тис. грн та стосувалися відновлення річок, пошкоджених внаслідок повені 20-24 червня 2020 року. Підприємець отримав замовлення на проєктування робіт з відновлення берегоукріплення, на їхню реконструкцію та вишукувальні роботи, пишуть Наші Гроші. Львів.

Експерт з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов каже, що в такий спосіб Ямницька сільська рада уникла проведення конкурентної спрощеної закупівлі.

«За такі дії замовникові загрожує великий штраф. Зокрема сільський голова може отримати стягнення від 34 тис. грн до 170 тис. грн, а уповноважена особа з проведення закупівель – від 25,5 тис. грн до 51 тис. грн», – порахував Олег Блінов.

Наприклад, сільська рада розділила розробку проєкту щодо відбудови укріплень на річці Луквиця в селі Майдан на чотири звіти по 49 тис. грн. Ще п’ять прямих угод до 50 тис. грн сільрада підписала з тим самим підприємцем Процаком на роботи з відновлення берегоукріплення річки Павлівка в селі Ямниця.

Як пояснює експерт ЦГМД, замість укладати декілька прямих угод з проєктування чи будівництва на одній річці, Ямницька сільська рада повинна була провести спрощену закупівлю. Так передбачає ЗУ «Про публічні закупівлі», оскільки замовник послуг один і той самий, самі послуги надають в межах одного населеного пункту та в межах однієї річки. Відтак, взяти участь в такому конкурсі зміг би не лише один учасник.

На момент публікації у Ямницькій сільській раді відмовилися коментувати підписання 24 угод з Богданом Процаком. Підприємець також відмовився розповідати редакції «НГ. Львів» деталі співпраці з сільською радою.

«Я можу хоч по гривні укладати з ними угоди, яке це для вас має значення?», − не був ввічливим Богдан Процак.

Своєю чергою фахівець ЦГМД припустив, що в такий спосіб сільрада розрахувалася з підрядником за роботи, виконані минулого року під час паводку.

Про підрядника

Богдан Процак зареєстрований як підприємець 2015 року в Івано-Франківську. Спеціалізується у сфері інжинірингу, геології та геодезії та технічного консультування. За даними порталу єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, Богдан Процак отримав сертифікат інженера технічного нагляду в 2013 році. А у 2018 році він підвищив свою кваліфікацію у напрямку технічний нагляд за будівництвом будівель і споруд. Серед об’єктів під його технічним наглядом − будівництво берегозакріплюючих споруд на річці Дністер в селі Придністров’я та будівництво сонячної електростанції в селі Підлужжя Івано-Франківської області.

За даними проєкту Clarity, починаючи з 2016 року Богдан Процак отримав державних замовлень на 3,36 млн грн. При цьому найактивніше підприємець співпрацює саме з Ямницькою сільською радою. Впродовж 2019-2020 років вони підписали договорів на 2,17 млн грн, що становить 64% від його бюджетних підрядів.

Серед найбільших угод з Ямницькою сільською радою – реконструкція берегозакріплювальних споруд на річці Павлівка за 291 тис. грн та 191 тис. грн. Інші ж договори підприємця та сільської ради на суму до 50 тис. грн, в основному на розробку проєктної документації, вишукувальні роботи та технічний нагляд.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!