Сирота з інвалідністю через суд повернула собі соцдопомогу


Івано-Франківський окружний адміністративний суд задовольнив позов про зобов’язання нарахувати та виплатити державну соціальну допомогу сироті з інвалідністю з дитинства І групи.

Рішенням суд визнав протиправними дії Управління соціального захисту населення Івано-Франківської районної державної адміністрації.

25 жовтня 2021 позивач через відділ ЦНАП Обертинської селищної ради звернулася до УПСЗН Івано-Франківської РДА із заявою про призначення допомоги, Втім, відповідач призначив соцдопомогу тільки з грудня 2021.

«Днем звернення за призначенням державної соціальної допомоги вважається день прийому заяви з усіма необхідними документами. Якщо заява надсилається поштою і при цьому подаються також всі необхідні документи, то днем звернення вважається дата, вказана в поштовому штемпелі місця відправлення заяви. У тих випадках, коли до заяви додані не всі необхідні документи, заявнику про це повідомляється. Якщо з дня одержання повідомлення про необхідність подання додаткових документів, вони будуть подані не пізніше 3-х місяців, то днем звернення за призначенням державної соціальної допомоги вважається день прийому або відправлення заяви про призначення такої допомоги», - вказано у рішенні суду.

Суду не надано жодних доказів того, що відповідачем було повідомлено позивача про те, що до заяви про призначення допомоги не надані всі необхідні документи. Також суд зазначає, що позивач була позбавлена можливості надати виписку із акту огляду МСЕК з її пенсійної справи самостійно.

«Відповідач фактично вказує, що призначення соціальної допомоги можливе за наявності всіх документів (довідки МСЕК, довідки-атестат). При цьому, як свідчать матеріали справи, реєстрація відповідачем довідки-атестату в Управлінні, мала місце вже після призначення позивачу соціальної допомоги», - зазначається у рішенні.

Рішення суду може бути оскарженим в апеляційному порядку.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!