Скандальна забудова скверу на Пасічній в Івано-Франківську: Чи зможе громада перемогти гроші?


В Івано-Франківську майже кожне нове будівництво розпочинається з приставки «скандальне». Тому інформація, що в Пасічній, практично посеред останньої зеленої зони мікрорайону забудівник вирішив звести житловий будинок, вже нікого не здивувала. Та все ж хвилювала мешканців сусідніх будинків. На щастя для мікрорайону, одним хвилюванням не закінчилось - мешканці відкрито виступили проти забудови скверу.

А розпочалось все з повалення будівельного паркану. Щоправда, звинувачувати людей немає сенсу. За їхніми словами, його зніс «вітер». Схоже, що навіть стихія стала на бік громади. Чого не скажеш про міську владу.  

Ще понад місяць тому, пасічняни прийшли висловити протест на засідання сесії Івано-Франківської міськради. Люди вимагали зупинити забудівника ТОВ "Гільдія", який неодноразово намагався встановити паркан та розпочати будову за адресою Галицька, 126. Та присутній на сесії забудівник запевнив депутатів у наявності усіх необхідних документів та прозорості ведення будівництва. Тоді, після довгих дискусій депутати прийняли рішення створити комісію під головуванням міського голови Віктора Анушкевичуса, що досліджуватиме законність скандального будівництва на Галицькій, 126.

Та час минає, а рішення, чи буде зведений будинок у зеленій зоні, досі не прийняте. І навіть більше, міський голова навмисне затягує з вирішенням даного питання. Адже саме через його зайнятість та одноденні «лікарняні» досі не відбулось друге засідання комісії. Принаймні таку думку кореспонденту «Бліц-Інфо» висловлюють представники ініціативної групи від мешканців мікрорайону.

Натомість мешканці не здаються і навіть по-черзі виходять на нічне чергування. А на минулих вихідних провели «суботник» та встановили дитячий майданчик. Крім того, почистили дерева від сухих гілляк, висадили молоді деревця та ялинки, встановили лавки.

Звичайно, не обійшлось без конфліктів. Щоправда, словесних. Адже тільки люди взялись за роботу, на місце події прибув директор ТОВ «Гільдія» Ігор Возний.

На його думку, люди не мають права нічого встановлювати чи висаджувати, аж поки не буде остаточного рішення комісії.

«У нас із мешканцями була усна домовленість, що кожна із сторін нічого не робитиме. Ми свою обіцянку виконали і забрали паркан. Натомість люди слова не дотримують»,- зауважив Ігор Возний.

Та люди вважають, що мають повне право робити на цій території все, що їм забажається. Адже це частина належить до прибудинкової території їхнього житла.

Крім того, підтримати мешканців приїхав народний депутат Руслан Марцинків, який допоміг мешканцям придбати гойдалки та пісочниці. Також у планах нардепа облаштувати на цій території «Приймальну народного депутата».

«Я, як народний депутат маю на це право. Тому навколо цієї території буде встановлений невисокий парканчик. А також табличка – «Приймальня народного депутата», - пояснює Руслан Романович кореспонденту «Бліц-Інфо».

За словами народного обранця, Івано-Франківська міськрада жодного разу не надавала дозвіл на це будівництво.

«Все те, що зараз має забудівник, з невідомих причин виграні суди на право оренди цієї території. Хоча за генеральним планом міста Івано-Франківська тут передбачена зелена зона», - наголошує пан Марцинків.

Таку ж думку в розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» висловлює депутат Івано-Франківської міськради Наталя Голодюк, що також підтримує протест мешканців Пасічної.

«Дана земельна ділянка має залишитись сквером. Адже сьогодні це єдина зелена зона, що залишилась в цілому 20-тисячному мікрорайоні. Звісно, що мешканці сусідніх будинків є проти її забудови. І власне наслідком незгоди є встановлення дитячого майданчика», - зауважує Наталя Голодюк.

Варто зауважити, що сьогодні доля встановленого майданчика залишається невідомою. Адже зовсім нещодавно мешканці встановили на території основу під статую Діви Марії. Та вона не «прожила» й тижня та стала жертвою невідомих вандалів.

Стає зрозуміло, що забудівник не збирається відступати і громаді ще доведеться довго боротись. І хочеться надіятись, що запал мешканців не згасне за місяць-два. А міська влада хоч раз зробить правильний вибір між громадою та грішми. 

До теми: Скандальна забудова скверу на Пасічній в Івано-Франківську: Мешканці облаштували дитячий майданчик, а нардеп – «приймальню»