Скільки коштуватиме святкування Нового 2014 року для іванофранківців?


До Нового 2014 року залишається рівно тиждень. Майже в кожній івано-франківській родині задумуються над тим, як гідно провести старий рік та зустріти наступний. Звичайно, втілити найзаповітніші мрії вдасться не всім. Адже, у більшості на перешкоді стануть обмежені фінансові можливості. Та все ж відсвяткувати Новий рік з усіма обов’язковими атрибутами свята планують майже всі.

Кореспондент «Бліц-Інфо» вирішив підрахувати, у скільки ж обійдеться традиційне святкування Нового року з живою ялинкою та подарунками для найрідніших. А також шампанським, мандаринками та салатом «Олів’є» на столі.

Зелена гостя з лісу та її «вбрання»

«Офіційні» ялинки з штрих-кодом на пластикових бирках в Івано-Франківську продають на 5 ринках.  Ціна лісової красуні залежить від висоти та пишності. Ялинка близько 2 метрів коштуватиме гривень 100. Двічі менша – близько 1 метра – 50-60 гривень. Такої ж висоти, але складена з соснових гілочок, а тому набагато пишніша, обійдеться у 80 гривень. Найдорожче обійдеться зимова красуня у спеціальному горщику. Ціна голубої ялинки висотою близько 50 сантиметрів коштуватиме 250 гривень. Двічі вища вартуватиме ще більше. В середньому – від 450 гривень. Продавці переконують, що такий варіант найбільш вигідний – адже заплатити потрібно хоч і більше та всього один раз. А в наступні кілька років можна економити, адже лісова красуня в горщику не висохне за кілька тижнів. Навпаки, з часом виросте до кількох метрів.

Щодо новорічних іграшок, то тут вибір теж великий. Найдешевші, звичайно ж іграшки китайського виробництва. В середньому, за набір невеликих кульок доведеться заплатити від 35 гривень. Щоправда, продавці переконують, що це минулорічні іграшки, тому й ціни минулорічні. Ті, що завезли вже цього року дорожчі – від 60 гривень за набір. Ціна набору кульок більшого розміру також більша – від 70 гривень. За одну просять від 2,5 гривень і вище. Варто зауважити, що якість таких новорічних прикрас не найкраща. Що підтверджує відсутність у продавців відповідних сертифікатів якості.

Крім китайських іграшок, іванофранківці мають прекрасну можливість придбати на Новорічному ярмарку в центрі міста ялинкові прикраси місцевого виробника. Вибір тут справді великий та різноманітний, з оригінальними формами та різнобарвними малюнками. Щоправда, їхня ціна набагато вища і стартує від 6 гривень за найменшу кульку. Прикраси середнього розміру вартують 10-15 гривень. Оригінальніші, у вигляді янголів, шишок, бурульок, сніжинок чи дзвоників коштуватимуть до 25 гривень.

За ексклюзив від івано-франківських митців потрібно заплатити ще більше – від 50 гривень за кульку.

Крім кульок, ялинка «потребує» дощику та електричних гірлянд. За те, щоб у новорічну ніч лісова красуня запалала різнобарвними вогниками потрібно заплатити понад 100 гривень. Є й дешевшім гірлянди – від 30 гривень за 100 лампочок. Хоча ніхто не гарантує, що від них головна гостя Нового року не запалає по-справжньому.

Різнобарвні дощик та гірлянди коштують дешевше – від 3 гривень. Довші та пишніші обійдуться дорожче – близько 15 гривень за одну гірлянду.

Загалом, щоб придбати та прикрасити лісову красуню, франківчанину доведеться викласти не менше 250 гривень. Це за умови придбання недорогих, китайських іграшок. Якщо ж не економити та підтримати вітчизняного виробники, то витратити доведеться двічі більше.

Святковий стіл з шампанським та мандаринками

За традицією, зустріч Нового року не обходиться без пляшки ігристого вина, мандаринок та салату «Олів’є». Звичайно, крім славнозвісного салату кожна господиня готує багато інших святкових страв в залежності від смаків родини та фінансових можливостей. Зазвичай, не обходиться без м’ясної та сирної нарізки, смажених риби чи м’яса, гарніру та ще кількох салатів.

Також враховують особливості наступаючого року. 2014 називають роком Синього Дерев’яного Коня, тому на столі має бути багато фруктів, овочів та зелені.

В івано-франківських магазинах вартість обов’язкового новорічного напою – шампанського  – розпочинається від 35 гривень і закінчується кількома сотнями. Тут все залежить від фінансових можливостей та уподобань покупця. Продавці кажуть, що серед найпопулярніших залишається «Советское» напівсолодке за ціною близько 40 гривень. Крім нього, іванофранківці також охоче беруть й інші ігристі вина за схожою ціною.

За кілограм мандаринок на івано-франківських ринках потрібно заплатити від 18 до 25 гривень. В супермаркетах ціна трохи нижча – 15-18 гривень за кіло. Якщо обійтись не тільки цими цитрусовими та придбати ще кілька яблук, бананів, груш та ківі, то доведеться заплати ще близько 70 гривень. Стільки ж коштуватиме невеликий ананас та гілочка червоного чи білого винограду. 

Якщо ж до фруктів придбати ще десерт, до прикладу, торт, за нього доведеться викласти від 50-70 гривень. Все залежатиме від місця купівлі, розміру та виду улюбленого десерту.

За продукти на український «Олів’є» потрібно заплатити близько 45-80 гривень, в залежності від того, де купувати, якого виробника та якості. Звичайно, витрати залежать і від розміру «порції». Адже, чим вона більша, тим більше потрібно продуктів. Стільки ж коштуватимуть на новорічному столі салати зі свіжими овочами, адже не в «сезон» і під час свят ціни на звичайні помідори, перець, огірки чи капусту значно зростають. Подорожчає салат, якщо додати до нього «заморських» продуктів. До прикладу, на гривень 50-70 за шматок делікатесних риби чи сиру.

За м’ясну нарізку потрібно буде викласти ще 70-120 гривень. Збільшення витрат залежатиме від смаків та м’ясного різноманіття на столі. Якщо ж до цього приготувати традиційні для українського столу голубці та холодець, то витрати збільшаться ще на гривень 80.

Загалом на новорічний святковий стіл доведеться викласти  від 600 гривень. Звичайно, крайньої межі немає, адже можливості та уявлення гідної зустрічі Нового року за святковим столом в кожного різні.

Подарунки

Ще однією статтею витрат перед Новим роком стануть подарунки для рідних, друзів та колег. Та визначити тут фінансові рамки неможливо. Адже в кожної сім’ї, в колі друзів чи робочому колективі власні, неповторні традиції. В одній родині прийнято дарувати тільки вітальні листівки чи солодощі. В іншій – обдаровувати рідних дорогими подарунками. Але, тим не менш, на цей «атрибут» теж доведеться витратитись.

Загалом зустріч Нового року обійдеться іванофранківцям не менш тисячі гривень. Звичайно, це не межа. Адже, крім традиційних «атрибутів» Нового року, у кожній родині знайдеться ще багато інших обов’язкових та невідкладних покупок.