Скільки років необхідно заробляти на житло в Івано-Франківську?


Володіти нерухомістю – це вже достаток. Багато хто із прикарпатців заробляли на власну квартиру в Івано-Франківську працюючи десь за кордоном, але не в Україні. Адже, якщо працювати у нашій державі офіціантом, або ж вчителем – бажання купити собі квартиру перетворюється на утопічну мрію.

У 2014 році придбання нерухомості, стало ще більше болючим питання. Адже, курс долара та євро зростає у геометричній прогресії. А шмат бетонної стіни продають саме в «у.о».  Ще минулого року експерти підрахували, що у Івано-Франківську із середньою заробітною платнею на квартиру можна назбирати за 9 років, якщо відкладати половину зарплатні (це якщо вона складала 2500грн у місяць). Сьогодні за останніми даними Держкомстату середня заробітна плата іванофранківця становить 3146 грн у місяць.

Кореспондент «Бліц-Інфо» поцікавився цінами у місцевих забудівників і підрахував, у які терміни можна придбати однокімнатну квартиру.

Серед усіх івано-франківських забудівників найменше просять «Ярковиця»  та «Івано-Франківськмісьбуд» - від 4300гривень за м.кв. Трохи більше хоче будівельна компанія «Мельник» - від 4500грн. за м.кв., «Вамбуд» - від 4800грн/м.кв. і найдорожча нерухомість у «МЖК Експрес-24», в якому ціна стартує від 5500гривень за м.кв. Але при цьому, забудівники наголошують, що ціна залежить від місця розташування об’єкта, а також від того, наскільки укомплектована квартира.

Якщо враховувати найдешевшу ціну за метр квадратний і середньомісячну заробітну плату, то на однокімнатну квартиру розміром 43 м.кв необхідно відкладати 5 років. Але це за умови, якщо відкладати усе зароблене. Якщо ж половину – 10 років.

Якщо заощаджувати удвох, то омріяне житло можна отримати трохи швидше. По 6 тисяч щомісяця і за 2,5 роки переїзд гарантовано. Але для нормального життя необхідно безліч інших речей і є інші нагальні потреби, що унеможливлює відкладати подібну суму для пересічної сім’ї. Також необхідно враховувати, що підрахована ціна стосується житла, яке знаходиться на окраїні міста, якщо центр – ціна вдвічі більша.