Скраплений газ для мешканців західної України може майже втричі подорожчати


Cпоживачі західної України не можуть купити скраплений газ за пільговими цінами, через відсутність аукціонів з його продажу для потреб населення.

Якщо найближчим часом не буде проведено такий аукціон, то вартість газу  зросте майже втричі: з 132-145 грн. до 350. Сьогодні таким паливом в Україні користується понад 2,5 млн. українських сімей, більша частина яких – це соціально незахищені верстви населення: пенсіонери та малозабезпечені.

З лютого місяця не відбулося жодного спеціалізованого аукціону з продажу скрапленого газу для комунально-побутового споживання. У зв’язку з чим ПАТ «Івано-Франківськгаз» на початку квітня не маючи більше ресурсу, припинило поставку даного палива населенню. Щоб якнайшвидше вирішити це питання та забезпечити на належному рівні постачання скрапленого газу своїм споживачам, компанія уже звернулася з листами до Івано-Франківської ОДА та Міністерства енергетики і вугільної промисловості з проханням: в мінімально короткий термін розв'язати проблему з проведення даного аукціону. 

 «Дочірне підприємство нашої компанії «Івано-Франківськ-Пропан» забезпечує скрапленим газом Івано-Франківську, Львівську, Чернівецьку, Волинську та Закарпатську області. Загалом це понад 270 тисяч сімей, які користуються індивідуальними газобалонними установками. І вже зараз вони не мають елементарних умов для приготування їжі, оскільки проживають у негазифікованій місцевості. Тому для нас і для наших споживачів відсутність спеціалізованого аукціону – це проблема, яка викликає велике занепокоєння. Тож сподіваємось, що дане питання на державному рівні буде вирішене якнайшвидше», - розповідає в.о. голови правління ПАТ «Івано-Франківськгаз» Віталій Шульга.

Зазначимо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.10.11 р. № 1064 «Деякі питання організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу», скраплений газ для забезпечення комунально-побутових потреб населення області ПАТ «Івано-Франківськгаз» закуповує на спеціалізованих аукціонах за цінами виробників. Це дає можливість реалізовувати його споживачам за ціною, яка є втричі меншою ніж комерційна. Тож якщо пільгова вартість одного балону для нашого споживача з доставкою, залежно від регіону, коштує 132-145 гривень за балон газу, то комерційна – 350 гривень. Така ціна в час соціально-економічної нестабільності в країні, багатьом споживачам буде не по кишені.

Враховуючи специфіку цього енергоносія та необхідність дотримання встановлених норм безпеки при реалізації скрапленого газу, ПАТ «Івано-Франківськгаз» єдина в області компанія, яка постачає населенню даний вид палива, має аварійно-диспетчерську службу, забезпечену загальнодержавним засобом оперативного зв’язку «104», відповідний дозвіл територіальних органів Держгірпромнагляду, патенти Міністерства доходів та зборів на реалізацію скрапленого газу населенню, а також власну виробничу базу, необхідну для виконання всіх видів робіт з газопостачання, відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання України, і несе юридичну відповідальність за безпеку і надійність газопостачання.