Скромність по-франківськи або на що міська влада витрачає бюджетні кошти?


Івано-Франківськ витратив на святкування циклу новорічно-різдвяних свят 407 тис. гривень.

Це випливає з розпорядження міського голови Віктора Анушкевичуса.

21 листопада міський голова Віктор Анушкевичус провів спільну прес-конференцію з головою ГО «Столичні ініціативи» Ігорем Добруцьким.

Тоді мер пообіцяв скромно відсвяткувати Новий рік.

"Ми не будемо витрачати багато коштів. Я зараз працюю над залученням бізнесу. Цього року будуть знижені витрати. Але ялинка буде, свято буде. Будуть залучені управління освіти і культури", – цитували Анушкевичуса інтернет-видання.

Разом з тим міський голова пообіцяв не економити на дітях і культурі.

"Є речі, на які не потрібно жаліти грошей. Ми багато втратили, не захищаючи свій інформаційний простір, не вкладаючи гроші в культуру. Так само, як і на дитину не жалієш кошти, так само і не потрібно жаліти кошти на культуру, на просування українського, щоб не поверталися матрьошки і Діди Морози", – говорив Віктор Анушкевичус.

Журналіст газети «Галичина» Юрій Кривень вирішив порівняти кошториси святкувань 2014 та 2015 років. Про те, на що витрачались «святкові кошти» у 2014 році можна прочитати за тут.

Порівнюючи витрати 2014 та 2015 років можна зробити висновок, що кошторис 2015 року справді дещо менший. Якщо в 2014 році на святкування виділили 471 тис. гривень, то в 2015 році 407 тис.

Однак, за деякими статтями витрати збільшились навіть у порівнянні з 2014 роком.

Отже, на що міська влада витратила бюджетні кошти іванофранківців?
120 тис. гривень на святкову ілюмінацію на центральних вулицях міста;
97 тис. гривень на встановлення і оформлення новорічної ялинки;
116 тис. гривень на встановлення сцени у центрі міста для виступів дитячих, муніципальних та аматорських колективів;
30 тис. гривень на фотозону в центрі міста.

Доцільність встановлення новорічної ялинки активно обговорювалась у кінці 2013 року, коли відбулись акції протесту на Майдані і були побиті сотні студентів під стелою незалежності задля встановлення «йолки Януковича».

Цього року святкування відбувались в атмосфері неоголошеної війни на Донбасі. Але, міський голова вирішив, що війна – не привід відмовитись від ялинки і витрачання 100 тис. гривень на ці цілі. Також вважається доцільним витратити 120 тис. гривень на святкову ілюмінацію.  До речі, ці витрати не є остаточними, оскільки у січні ще потрібно буде провести демонтаж ілюмінації. Ялинка, як відомо, демонтувалась в аварійному режимі, але це не означає, що влада за це не платитиме. В 2014 році на демонтаж ялинки та святкової ілюмінації витратили 43 тис. гривень. Ця сума не входила в затверджений кошторис у розмірі 471 тис. гривень. Тобто, фактичні витрати минулого року перевищили півмільйона гривень.

Але, найбільш резонансно виглядає спроба влада освоїти бюджетні кошти через встановлення сцени. Протягом трьох місяців прикарпатський Майдан проіснував без сцени, використовуючи бетонне підвищення на Вічевому Майдані. На ці заходи збирались тисячі людей і всім їм було добре видно і чути виступаючих. Так можна було зробити і цього разу, якщо б влада звертала увагу тематичне наповнення святкувань, а не на зовнішні атрибути свята, яким є сцена.

Кошторис влаштування сцени виглядає завищеним навіть у порівнянні з 2014 роком, коли на ці цілі витратили 79 тис. гривень. Зайве говорити, що за 116 тис. гривень витрачених на сцену можна було влаштувати змістовне святкування для різних категорій іванофранківців. Або спрямувати ці кошти для бійців на фронті, які у складних умовах бережуть наш спокій.

На жаль, доводиться констатувати, що ні трагедії на Майдані, ні війна на сході не змінили лінію поведінки міської влади. Вона продовжує працювати у вигідних для себе парадигмах, намагаючись максимізувати політичний піар-ефект від таких акцій, а також правильно «освоїти» бюджетні кошти.