Соціальні сироти або Як прикарпатським батькам не вдаватися у крайнощі


Їх називають сиротами при живих батьках. Щоправда, соціальними. З якими проблемами стикаються і як сприймають розлуку діти, батьки яких багато років працюють в чужих країнах, поговоримо з психологом.

Щоб почути думку фахівця, які труднощі чекають на дітей без батьків, кореспондент «Бліц-Інфо» звернувся до методиста «Івано-Франківського обласного центру практичної психології та соціальної роботи» Оксани Хомин.

«Батьки, як правило, виїжджаючи на заробітки за кордон, вважають, що вони це роблять для дитини, - зауважує Оксана Хомин. – Вони турбуються про навчання дитини, її майбутню професію, житло і виправданням для них слугує думка, що вони це роблять заради дітей. Батьки і справді роблять це все заради підростаючого покоління, але при цьому не усвідомлюють, наскільки болючою для тієї дитини може бути розлука з матір’ю чи батьком. Це можуть бути не співрозмірні речі. Коли дитина поряд має маму, яка запитається, як її здоров'я, потурбується про неї, допоможе, підтримає, набагато важливіше, ніж мама пришле гроші, які витратяться на кіно, клуб, одяг чи інші речі. Не завжди компенсовується матеріальним моральне».

Як зауважує психолог, часто дітям надаються доволі значні суми коштів. Це, як стверджує фахівець, певна компенсація за відсутність. Можна сказати, що й підкуп, заміна батьківського піклування на гроші. Часто такі діти ходять в кращому одязі, ніж їхні однокласники, відвідують різноманітні громадські заклади. Але, як стверджує Оксана Хомин, не цінують цього. І навпаки тратять якомога більше. Крім того, продовжує психолог, в підлітковому віці діти не вміють контролювати себе, свої витрати. Тим більше, кошти не є заробленими ними особисто, тому тратити їх легше. Діти не бачать, як їхні батьки важко працюють, тому вважають, що заробляти кошти дуже легко.

А ще фахівець розповідає, коли нікого немає поряд, діти можуть вдаватися в крайнощі. Дитина, яка не має зразка поведінки батьків, немає їхньої опіки, контролю, може поводитися так, як це прийнятно для неї і вона вважає, що так поводитися добре. Дитина може почати курити, вживати алкоголь і наркотики, тим самим підкреслюючи свою самостійність, соціальний та матеріальний статус.

Розлука з батьками для дитини не минає безслідно, розповідає Оксана Хомин. Чим менша дитина, тим більше потребує емоційної підтримки, чим старша – розуміння. В підлітковому віці тільки близький контакт з батьками зможе допомогти дитині подолати кризу і справитися з емоціями.

Як зауважує методист центру, в школах з дітьми, батьків яких немає поряд, працюють психологи. Завдання таких фахівців полягає в тому, щоб навчити дітей соціальним навикам, спілкуванню, а також знаходити контакт з ровесниками і педагогами.