Солонтай у Франківську розповів, як найчастіше крадуть гроші з бюджету


Семінар під назвою "Як розкрадають місцеві бюджети - інструкція для початківців" провів сьогодні в Івано-Франківську експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

За словами експерта, однією із причин розкрадання бюджетних коштів в Україні – це відсутність контролю громадськості за розподілом бюджетних коштів, інформує кореспондент Бліц-Інфо. Адже, зазначив Солонтай, більшість українців жодного разу не поцікавились куди і на що пішли сплачені ним податки.  

«Ще одна причина - незрозумілий механізм розподілу коштів. Тобто, українці не знають куди і який податок нараховуються. Схема розподілення є доволі незрозумілою для пересічного українця. Та й держава не готова розкрити цю інформацію. І прикладом цього є робота казначейства. Натомість, місцеві бюджети могли б піти на цей крок і детально відображати розподіл коштів на відповідних сайтах. Треба все ж таки зауважити, що наразі у цьому напрямку багато зроблено: змінено законодавство, розкриті різні реєстри, комунальні підприємства звітують про закупівлі та витрати. Тобто, певні кроки від влади є – має бути відповідний контроль від громадськості та журналістів» - зазначив Олександр Солонтай.

Окрім того, експерт розповів присутнім найбільш поширені та найпростіші схеми розкрадання грошей у комунальній сфері, які можна виявити без спеціальної підготовки чи великих зусиль.

«Раніше найбільш поширеною схемою відмивання грошей з бюджету було перевищення ціни. Тобто, держава купувала послугу чи товар у рази дорожче, аніж вона реально вартувала. Тепер ця схема трохи відійшла в бік, оскільки розкрити таку махінацію з відкритими тендерами доволі легко – достатньо перевірити вартість такої ж послуги чи товару. Тож тепер крадуть не на перевищені стіни, а за рахунок недороблених робіт. Тобто, замість 28 лавок купують 4, а контролер, що має це перевірити, закриває на це очі і підписує акт виконаних робіт. Тож, щоб цього уникнути , потрібен контроль не контролера від місцевої влади, а від громадськості. Тобто, будинковий комітет, який зможе сказати, що плитка недокладена чи стіна недомальована і відмовиться підписувати акт, поки все не буде завершено . Ще одна схема - виділяти гроші на те, що не дуже й потребує ремонту. До прикладу, замість сторічного будинку ремонтувати щось нове, а грошей брати як на старе. І тут не обов’язково винен мер чи депутат. Найчастіше, так гроші краде підрядник, що вступає в змову з контролюючим органом чи замовником робіт. І логічно, що депутат не буде перевіряти, чи ваш будинок дійсно потребує ремонту, бо в нього часу не вистачить обійти всі двори. Тож тут також має бути контроль громади.  Але треба розуміти,  скільки б ми все не контролювали, однаково спроби вкрасти будуть», - резюмує Солонтай.