Спецслужби Росії намагалися викрасти український військовий літак, - СБУ


Служба безпеки України попередила спробу викрадення російськими спецслужбами українського військового літака в Миколаєві

Про це на брифінгу повідомила начальник прес-служби СБУ Олена Гітлянська, повідомляє Еспресо.TV.

Як зазначила Гітлянська, операція була спланована російськими спецслужбами. За викрадення літака пілотам пропонували $300 тис, житло і російське громадянство.

"Для виконання злочинного задуму представників російських спецслужб задіяли агентурну мережу ГРУ Генштабу ЗС РФ на чолі з агентом російської військової розвідки, який є жителем Миколаєва. Він був завербований спецслужбами Російської Федерації в липні цього року в місті Севастополь", - сказала Гітлянська.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею Кримінального кодексу України "державна зрада". "Зрадник отримав від іноземних спецслужб завдання встановити контакт з військовослужбовцями Повітряних сил Збройних Сил України з аеродрому Кульбакіно в Миколаєві, в першу чергу йдеться про офіцерів-льотчиків, які беруть участь в антитерористичній операції, і схилити їх до скоєння злочину", - зазначила вона.

За словами речника СБУ, 24 листопада зрадник був затриманий при спробі отримати секретні документи у сфері оборони. Під час затримання у нього була вилучена бойова граната, карта військового аеродрому, особисті записи про військові об'єкти в Миколаївській області. Триває слідство.