Спекотно не буде: в Івано-Франківську стартує новий опалювальний сезон


Недовго осіння погода загравала із мешканцями Івано-Франківська і дозволяла бодай на трохи відтягнути старт цьогорічного опалювального сезону та витрати на тепло.

Ще у понеділок зранку, 17 жовтня, стало відомо про офіційний старт опалювального сезону у п’ятницю, 21 жовтня. Втім, згодом мер повідомив, що старт опалювального сезону відкладається. З початку тижня розпочали запуск котелень для обігріву лікувальних закладів міста, пише Західний кур'єр.

У попередні роки зазвичай тепло у домівки франківців подавали з 15 жовтня. Щоправда, цьогоріч вирішили переходити до практики увімкнення котелень, коли середньодобова температура повітря протягом трьох днів не піднімається вище восьми градусів.

Яким буде цьогорічний опалювальний сезон, наперед спрогнозувати важко. Місцева влада всіляко намагається сприяти тому, аби мешканці громади почувалися у комфорті. Проте воєнний стан і постійні загрози від ворога змушують з насторогою думати про елементарну безпеку і спокій. З метою врегулювання ситуації на ринку енергетики державна влада відзначає, що цьогоріч, навіть попри відносно спокійну зиму, в оселях українців надто спекотно не буде. З метою економії енергоносіїв влада повідомила про мінімум комфорту із температурою плюс 16 градусів у квартирах. Чи зігріються при цьому мешканці Франківська та чи не вдаватимуться до додаткових засобів обігріву?

Про готовність житлового фонду до нового опалювального сезону ми поцікавилися у директора КП «Комфортний дім» Василя Скиданчука. В управлінні цього комунального підприємства перебуває 652 будинки в Івано-Франківську, 497 із них – будинки з опаленням. А тому питання подачі тепла та обслуговування внутрішньобудинкових мереж – головний біль управляючої компанії.

«Термін експлуатації будинкових мереж закінчився давно. А те, що робиться у ці роки, то ми підтримуємо їх поточними ремонтами силами працівників підприємства, а також підрядною організацією «Теплокомуненерго». Це наш основний підрядник у місті, – каже Василь Скиданчук про стан готовності мереж до пуску тепла. – Ситуація така, що в деяких будинках проводився капітальний ремонт системи центрального опалення. Але таких будинків одиниці. У 10 відсотків усіх будинків, котрі перебувають у нашому управлінні, замінені мережі. Там, звичайно, проблем не повинно виникати жодних».

Проте про всі решти будинки керівник управляючої компанії, зітхаючи, каже, що матимуть чималі клопоти із старими мережами. Крім того, нещодавно зафіксували шість великих крадіжок по будинках. Але господарським методом вдалося виправити ситуацію і ті будинки вже готові до пуску опалення.

«Найважча ситуація в центральній частині міста, а також у будинках на вулицях Коновальця, Бандери та в мікрорайоні БАМ. То переважно ті будинки, котрі донедавна перебували в обслуговуванні колишньої компанії СТЕК», – пояснює Василь Скиданчук.

Будинкові мережі у районах міста, які обслуговувалися котельнями ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» на Хоткевича, в мікрорайонах Пасічна, Каскад, Княгинин, перебувають у кращому стані. Тому однозначно теплопостачання в них буде запущено найперше, каже керівник управляючої компанії.

«Порівняно із позаминулим роком, торік ми багато зробили поточних ремонтів, так само і цьогоріч. Якщо минулого року в нас були проблеми із 15 будинками із верхнім розгалуженням, і ми боялися, що взагалі не зможемо запустити тепло в них, то цього року вже такої загрози немає», – переконує Василь Скиданчук.

Але на розгін, щоб у всіх було опалення, потрібно буде від двох до трьох тижнів. Це, за словами керівника «Комфортного дому», стабільна ситуація, як і щороку. Тому аж надто неординарних історій із запуском опалення не мало б виникати.

Щодо можливого вимкнення опалення в будинках через можливі обстріли критичної інфраструктури, то в Івано-Франківську про всяк випадок готують альтернативу – пункти обігріву. Про це нещодавно заявляв міський голова в інтерв’ю «Західному кур’єру».

«Газ буде. Якщо не буде якихось надзвичайних ситуацій (мова йде про обстріли критичної інфраструктури), то місто переживе зиму. Так, будуть труднощі із централізованим опаленням. Цілком гіпотетично, що в якомусь мікрорайоні чи навіть у цілому місті не буде протягом тижня – двох тепла. На такий випадок ми готуємо 50 центрів обігріву, де люди зможуть переночувати. Якщо раптом не буде газу, то ми розуміємо, що електропроводка може не витримати напруги, коли всі почнуть вмикати обігрівачі», – повідомив Руслан Марцінків.

На такий випадок у багатоповерхівках також будуть облаштовувати пункти обігріву в тридцяти підвалах у різних частинах міста.

А от чи витримає напруга, коли всі захочуть погрітися від електроприладів, то Василь Скиданчук має дуже великі сумніви.

«Якщо в будинку встановлені нові смартлічильники, люди не зможуть використати обігрівачі, тому що лічильник автоматично не пропустить більше 5 кіловат на одну квартиру. Мережі з  такими лічильниками повинні витримати навантаження до п’яти кіловат», – пояснює керівник «Комфортного дому».

Але таких будинків меншість. А основний житловий фонд Івано-Франківська не має запасу потужності. Тому, за словами Василя Скиданчука, можливе виникнення колапсу, якщо почне горіти автоматика і електропроводка у старих багатоповерхівках.

Напередодні старту опалювального сезону про готовність до зими доповів і директор ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Володимир Фалдина.

«У процесі підготовки теплового господарства підприємства до опалювального періоду 2022–2023 років на підприємстві проведено ремонтні роботи на 19 котельнях та 14 центральних теплових пунктах. Ремонтні роботи проведені згідно із дефектними актами, складеними по кожному об’єкту після закінчення опалювального періоду 2021–2022 років», – наголосив керівник компанії.

На всіх 19 котельнях ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» проведено пробні пуски згідно із графіком, затвердженим по підприємству. Всі об’єкти теплового господарства підприємства обстежені комісією підприємства з участю інспектора Управління Держенергонагляду в Івано-Франківській області та оформлено акти готовності всіх 19 котелень та 14 ЦТП до нового опалювального періоду. Крім того підприємство провело налагоджувальні роботи на 53 індивідуальних пунктах, розміщених у житлових будинках теплового району №1 (Пасічна).

«Під час підготовки підприємства до опалювального періоду проведено роботи з гідравлічного випробовування теплових мереж. Випробувано 100% теплових мереж підприємства, що становить 85,1 км. Під час цього було виявлено 92 пориви через значний знос теплових мереж та довготривалу експлуатацію. У межах своїх фінансових можливостей підприємство провело роботи зі заміни теплових мереж. За власні кошти підприємства поміняно старі металеві труби на нові попередньо ізольовані в обсязі 1,68 км мереж», – каже Володимир Фалдина.

Для стабільного проходження опалювального сезону на підприємстві створено запас матеріалів запчастин, запас труб різного діаметру, запірної арматури, електродів, кисню, газу пропану і ацетилену, запчастин до котлів, насосів та іншого обладнання.

Для забезпечення стабільної роботи підприємства в опалювальний період підприємство подало заявку на закупівлю резервних генераторів електроенергії: 1 шт. – 100 кВт; 2 шт. – 17,5 кВт. На цей час на підприємстві є в наявності мобільні генератори: 1 шт. – потужністю 75 кВт.; 1 шт. – потужністю 30 кВт і 1 шт. – потужністю 5,5 мВт.

28 вересня 2022 р. ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» підписало Договір на постачання природного газу з газопостачальною компанією ТзОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» на постачання природного газу в період з жовтня 2022 року по березень 2023 року згідно з «Положенням про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам», затвердженим постановою Кабміну від 19 липня 2022 року за № 812.

Ціна обсягів газу для населення на період з 01.09.2022 р. по 31.03.2023 р. за 1000 куб. м без ПДВ становить 6183,33 грн. Всього ціна газу за 1000 куб. м із ПДВ, з урахуванням тарифу на послуги транспортування та коефіцієнтом, який застосовується при замовленій потужності, становить 7583, 89 грн.

Ціна обсягів газу для бюджетних установ на період з 01.09.2022 р. по 31.03.2023 р. за 1000 куб. м без ПДВ становить 13658,33 грн. Всього ціна газу за 1000 куб. м із ПДВ, з урахуванням тарифу на послуги транспортування та коефіцієнтом, який застосовується при замовленій потужності, становить 16553,89 грн.

Слід зауважити, що ціна на природний газ залишилася на рівні минулорічної.

Міська влада закликає франківців не чекати обіцяного тепла у батареях, а підготуватися до зими на випадок аварійних ситуацій. Для цього Руслан Марцінків просить мешканців громади подбати про обігрівач електричний, запас їжі та води, електроковдру або електропростирадло, ліхтарик, запас сірників.

«Треба, щоб все це було у вашому помешканні, бо ворог не спить. Можуть бути удари, а відтак відсутня електрика, або газ, або тепло», – наголошує міський голова.

Тим часом не у великому плюсі й ті, хто вже встановив індивідуальне опалення. Такі споживачі також переймаються, бо ж не знають, чи буде взимку газ.

«Ми вже більше тижня прогріваємо свою квартиру по дві – три години ввечері. Живемо на першому поверсі і нам дуже тягне холодом із підвалу, донька жаліється, що їй холодно. Тому вирішили, що краще будемо прогрівати, аніж потім витрачатися на дорогі ліки», – бідкається франківка Наталія. Жінка не впевнена, що взимку зможе прогріти свою оселю до комфортних температурних показників, тому ще влітку максимально утеплила стіни. Каже, так хоч трохи є надії, що не змерзнуть.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!