Спецназ НАБУ взяв в "облогу" СБУ, аби забрати суддю Чауса


У Києві під будівлю Служби безпеки України на вулиці Малопідвальній прибули кілька авто зі співробітниками Національного антикорупційного бюро.

Про це ввечері в п’ятницю, 30 липня, повідомив у фейсбуці журналіст Станіслав Речинський, пише Новинарня.

За його словами, “НАБУ штурмує СБУ“.

Журналіст Юрія Бутусова пише, що детективи НАБУ виявили авто, на якому нібито СБУ доставила екссуддю Миколу Чауса до Києва із Вінницької області.

“Машина в’їхала на територію комплексу будівель СБУ в центрі Києва. Однак машини зі спецназом НАБУ заблокували спецназ СБУ і не пропускають на територію”, – написав Бутусов.

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація про те, що екссуддя Микола Чаус, якого на початку квітня викрали невідомі в столиці Молдови, був виявлений поліцією у Вінницькій області.

Згодом Бутусов заявив, що Чауса в поліції “відбили” співробітники СБУ.

“Після повідомлення про виявлення Чауса він був затриманий нарядом поліції для доставлення в суд, арешту та передачі слідчому органу – НАБУ. Однак після затримання в село прибула група співробітників СБУ Вінницької області, які буквально відбили Чауса в наряду і вивезли в невідомому напрямку”, – написав він у фейсбуці.

Опісля НАБУ оприлюднило заяву про те, що правоохоронці затримали екссуддю, однак не виходять на зв’язок із Бюро, й НАБУ закликало цих правоохоронців вийти на зв’язок.

Як відомо, 9 серпня 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро викрили суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса під час отримання хабара в сумі 150 тис. доларів (тоді – понад 3,7 млн грн) за ухвалення вироку в інтересах підсудних. При цьому виявилося, що гроші він зберігав у скляних банках на ділянці.

Чаус 11 серпня 2016 року не з’явився до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для вручення йому підозри про скоєння злочину.
6 вересня Верховна Рада дала згоду на затримання та арешт судді. Тоді ж у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що Чаус втік до Криму. НАБУ оголосило суддю в розшук 12 вересня.
30 вересня адвокат судді Чауса надав медичну довідку про те, що суддя перебуває в одній із медичних установ Криму.
28 лютого 2017 року Чауса затримали в Молдові.

Надалі Вища рада правосуддя звільнила Чауса з посади судді Дніпровського районного суду Києва.

Вважається, що суддя Микола Чаус перебував “на гачку” Банкової. На посаді судді він займався багатьма резонансними справами. Він ухвалював рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, пізніше вів справу Геннадія Корбана й скасував розшук Юрія Іванющенка – завдяки цьому “Юра Єнакіївський” зняв у європейських судах заборону на пересування Європою і зміг виїхати з Росії до Монако.

У лютому 2020 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляв, що справа Чауса готується до передачі в суд.

Президент Молдови Ігор Додон відмовив Миколі Чаусу в наданні політичного притулку. Чаус оскаржив це рішення в суді. Розгляд тривав понад два роки, однак у березні 2021 року вища судова палата Молдови винесла остаточний вердикт – остаточна відмова.

Чауса оголосили в національний і міжнародний розшук. В Україні йому загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

3 квітня 2021 року з’явилася інформація від адвоката про викрадення Миколи Чауса в Молдові групою чоловіків.

Глава МВС Молдови Павел Войку заявив, що Чауса викрали іноземці, і вони вже перетнули кордон з Україною.

17 травня з’явилося відеозвернення, в якому викрадений 3 квітня у Кишиневі Микола Чаус заявляє, що готовий дати свідчення, а саме викрадення начебто інсценував заради безпеки.

19 травня суддя-втікач записав нове звернення, де анонсував передачу доказів його нібито викрадення, яке було в 2016 році.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!