Справа Коцаби: Свідки кажуть про наявність військових РФ на Донбасі, а Монтян заявляє, що це у рамкам договору про співпрацю


Сьогодні в Івано-Франківському міському суді продовжили розгляд справи скандального блогера Руслана Коцаби. Засідання розпочали з допиту свідків.

Першим допитували журналіста Р. з Києва, що також перебував в ДНР під час поїздки Коцаби на підконтрольну терористам територію. Він розповів, що бачив у Донецьку осетинів та російських військових, інформує Бліц-Інфо. Натомість захист Коцаби цікавився чи бачив свідок саме військових з нашивками регулярної російської армії. Свідок Р. пояснив, що з нашивками не бачив, але дехто з них на його відео чітко говорить про те, що вони з РФ. Окрім того, події відбувались ще на початку минулого літа, а тоді, як відомо, армія РФ ще не діяла так відкрито. Натомість скандальна правозахисниця Тетяна Монтян поцікавилась чи відомо свідку про договір про військове співробітництво з РФ від 2002 року, який не розірваний і чи припускав свідок, що ті осетини та російські військові могли перебувати на Донбасі у рамках цього договору. Свідок Р. відповів, що про такий договір йому не відомо. Монтян спробувала задати ще кілька запитань та суд відхилив їх, аргументувавши, що свідок не може давати на них відповіді, оскільки це у компетенції судочинства.

Наступним викликали працівника військкомату, що раніше виконував обов’язки обласного комісара. Прокурор цікавився у свідка чи були випадки коли призвані за мобілізацією відмовились їхати в зону АТО, посилаючись саме на відеозаклик Коцаби проти мобілізації. Комісар відповів, що йому такі випадки не відомі. Натомість Монтян цікавилась на яких підставах він виконував мобілізацію. Свідок пояснив, що на підставі Указу президента України. Судді вкотре довелось

Опісля свідчити викликали громадського активіста, що подав до СБУ заяву на Руслана Коцабу. Він розповів, що його обурило звернення Коцаби, оскільки часто бував в АТО як волонтер і знає яка ситуація насправді. Натомість Коцаба заявив, що свідок має до нього особисту неприязнь адже саме за його клопотання свідка виключили із громадської організації, членами якої вони були кілька років тому. Та свідок заявив, що Коцаба вигадує і він не має відношення до згаданої ГО.

Наступним свідком був боєць АТО. Головне питання від прокурора стосувалось того, чи бачив він, воюючи на Донбасі, військових Росії. Боєць запевнив, що бачив і не одного російського військового, а також найманців, які навчали так званих «ополченців» користувались зброєю та технікою. Натомість Тетяна Монтян цікавилась знову ж таки чи відомо свідку про чинний договір з РФ про військове співробітництво. Також вона цікавилась як він у зоні АТО відрізняє терористів від мирних громадян, і чому поїхав вбивати українців на схід. Таке запитання обурило не тільки свідка, а й присутніх в залі. Активісти почали обурюватись, що таку захисницю треба посадити у «клітку» до Коцаби. Суддя зауважив, що питання знято і свідок може не відповідати на нього. Також закликав присутніх до тиші і попередив, що через такі дискусії може зупинити засідання.

Ще одним свідком був заступник одного із міських комісаріатів. Він розповів, що заява Коцаби негативно вплинула на працівників військкомату та мобілізованих та призваних за мобілізацією чоловіків. Прокурор поцікавився чи були випадки, коли хтось відмовився від мобілізації, посилаючись на заяву Коцаби. Свідок зауважив, що була схожа заява. Захист Сулима поцікавився чи змінились явка мобілізованих чоловіків після відеозаклику Руслана Коцаби. Військовий відповів, що явка після січневого відео Коцаби знизилась. Тож він припускає, що на це могло вплинути звернення Коцаби.

Сьомим свідком був ще один боєць АТО, який відбув на сході тривалий час та вже демобілізований. Прокурор поцікавився чи бачив воїн на передовій представників російської армії. Боєць відповів, що не тільки бачив російських військових, а й їхні військові квитки та посвідчення офіцерів саме армії РФ. Адже вони брали їх у полон і передавали їх у СБУ. Натомість адвокат Сулима поцікавився у свідка чи був тоді з ним саме Руслан Коцаба. Свідок відповів, що в той момент Коцаби не було. Вже традиційно Монтян поцікавилась чи свідку відомо про договір з РФ про військове співробітництво. Суддя вкотре заявив, що питання знято і свідку не потрібно на нього відповідати.

Оскільки робочий день суду підійшов до завершення, колегія суддів оголосила перерву до 13 години 13 травня.