Справедливість для обраних або Керівник галицької "Батьківщини" може уникнути покарання?


Про жахливе ДТП, що сталося в ніч з 27 на 28 квітня говорить мало не ціла область. Такий посилений інтерес викликаний тим, що за кермом машини, яка виїхала на зустрічну смугу, був депутат Галицької районної ради, незмінний керівник місцевої «Батьківщини». А через саму аварію семимісячна дитина потрапила в реанімацію.

Подробиці ДТП нині з’ясовує слідство. Наразі відкрите кримінальне провадження за статтею 286, частина 1, Кримінального кодексу (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого).

Окрім того, містом ширяться чутки, що депутат міг перебувати у стані алкогольного сп`яніння. Щоправда, як коментують в прес-службі МВС, результати експертизи на стан алкогольного сп’яніння від'ємні. Ще одну експертизу досі проводять щодо технічного стану автомобіля.

Голова Івано-Франківської обласної організації ВО «Батьківщина», Дмитро Шлемко, розповів кореспондентові «Бліц-Інфо» подробиці справи.

«Зараз дитина у лікарні, - коментує Дмитро Шлемко. - Вона лікується. Володимир Костишин взяв на себе повністю витрати на лікування дитини. Відшкодував витрати сім’ї на нову машину. Тішить те, що батьки дівчинки майже не постраждали. Кожен день Володимир Іванович відвідує лікарню, спілкується з матір'ю дівчинки. Проблем зі здоров'ям у дитини наразі майже немає – вже одужує і щодня почувається краще».

Аварія – це страшне лихо для будь-якої людини, наголошує Дмитро Шлемко. Людина, яка щодня сідає за кермо мусить бути максимально обережною. Але життя непередбачуване. Велике щастя, на думку голови організації, що в цій ситуації немає людських жертв.

«З приводу інформації про алкогольне сп’яніння можу наголосити, що проведені дві експертизи органами ДАІ, жодна з них не показала підвищеного вмісту алкоголю в крові, - коментує Дмитро Васильович. – Тобто, це неправда. Хтось поспішив і ще до результатів експертизи зробив неправильні висновки».

На місце події виїжджала й «Самооборона» Івано-Франківська. Але наразі активісти відмовляються коментувати дану ситуацію. Такої ж позиції дотримуються і батьки дитини, відмовляючись спілкуватися з представниками преси. 

Те, що учасники та прямі свідки події відмовляються коментувати даний інцидент, може мати різні причини. Та вже сьогодні зрозуміло, що Володимир Костишин, максимально задіявши свої фінансові можливості, намагається уникнути кримінальної відповідальності. І зрозуміло, що для батьків зараз є набагато важливішим питання здоров'я немовляти, ніж погоня за справедливістю.

Хоча, хотілось б побачити приклад політичної відповідальності власне депутата, яка є звичною для європейців та все ж залишається тільки мрією для українців. Навіть після Євромайдану.

До слова, за інформацією "Бліц-Інфо", кандидатура Володимира Костишина й надалі розглядається як основна на посаду генерального директора Національного заповідника "Давній Галич".