Стадіону готують проект


Днями на засіданні Постійної депутатської комісії з питань промисловості, підприємництва, стратегічного розвитку міста, інвестицій та туризму Івано-Франківської міської ради презентували Концепцію розвитку спортивної зони навколо стадіону «Рух».

Згідно з нею, навколо стадіону має з’явитися спортивне містечко з ігровими майданчиками, критими залами, готелем, кафе та іншою інфраструктурою. Площа містечка – 11 гектарів.

Специфікою комплексу стане його орієнтація на легку атлетику. Спортивні чиновники кажуть, що Україна разом із Кримом втратила ледь не єдину потужну тренувальну базу для цих видів. Тож Івано-Франківськ має усі шанси стати «новим Кримом» для легкоатлетів. Ініціативу вже підтримала Федерація легкої атлетики України, щоправда, поки тільки інвентарем.

За словами заступника міського голови Руслана Панасюка, вартість проекту – близько 200 млн. грн. Правда, чиновники рахували кошторис, коли долар коштував 8 гривень. Окупність – приблизно 10 років. Якщо міська рада дасть добро, на цей проект шукатимуть інвестора або ж добиватимуться грантів.

Дискусія тривала довго. Врешті голова депутатської комісії Олександр Бубен запропонував доопрацювати проект. На його думку, треба спрогнозувати надходження від такого спортивно-відпочинкового комплексу й підкріпити це конкретними цифрами. А ще Бубен порадив розробникам проекту поїхати до сусідньої Польщі й глянути, як там реалізовують такі ідеї.

Після доопрацювання інвестиційного проекту комісія ще раз його розгляне, а далі представить уже на сесії міської ради. А поки що депутати спробують закріпити земельну ділянку за стадіоном «Рух», аби часом її не прибрали до рук місцеві забудовники.

11 га спортивного містечка:

головна легкоатлетична арена на базі існуючого стадіону «Рух»;

зона для розминок (7900 м2);

ігрова зона із чотирма відкритими майданчиками для ігрових видів спорту (4700 м2);

запасне тренувальне футбольне поле;

спортзал з кількома секторами для легкої атлетики та адміністративно-побутовими приміщеннями (5000 м2);

спортзал для ігрових видів спорту та секцій з гімнастики, боксу, боротьби (6000 м2);

будівля для футбольного клубу (2500 м2);

відпочинково-розважальний комплекс на 4000 м2 з приміщеннями спортивної реабілітації, сауною, басейном, масажними кімнатами, залом для фітнесу, тренажерним залом, рестораном на 200 місць та готелем на 150 місць;

підземні паркінги на 300 місць.

Інвестор вже був

Стадіон «Рух» вже передавали інвестору. У 2011 році Івано-Франківська міська рада підписала договір із ТОВ «Скорзонера», яким утворила підприємство ТОВ «Професійний футбольний клуб «Прикарпаття». Клуб за гроші інвестора мав відбудувати стадіон. Місто вкладало у нове підприємство землю та майно, а «Скорзонера» мала вкласти 160 млн. грн. Розділили й акції: 61 % – інвестор, 39 % – територіальна громада міста.

Невдовзі «Прикарпаття» припинило виступи у професійному футболі. На стадіоні зрушень на краще так і не відбулося, навпаки, через борги його відключали від тепла, води та електрики.

Недавно міська рада повернула стадіон у власність громади міста. Після цього у владних кабінетах знову заговорили про відродження спортивної споруди.

                                                                                                                Репортер