Стало відомо, чи прикарпатцям треба переробляти документи через зміну районів


Минулого тижня Верховна рада прийняла Постанову "Про утворення та ліквідацію районів".

Тож тепер, замість старих 490 районів буде 138. На Прикарпатті замість 14 районів утворили шість нових: Івано-Франківський, Калуський, Коломийський, Косівський, Надвірнянський та Верховинський райони.

Прикарпатці в соцмережах відразу почали хвилюватися, чи після зміни районів не доведеться змінювати особисті документи та документи на право власності, адже багато районів ліквідували.

Втім, як пояснив у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо регіональний консультант з юридичних питань (проєкт "ПУЛЬС", який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Андрій Деркач, жодних змін в документах робити не доведеться.

«Всі документи залишаються повністю правочинними і підтверджують вашу особу чи право власності. Жодних змін, які стосуються документів не буде. Ситуація зі зміною адмінтерустрою не змінює статус власності, адже адреса залишається та сама: село таке то, урочище чи вулиця така то. Те, що це село вже не окрема сільрада, а у складі ОТГ, чи окремого району нічого не змінює. Змінюється тільки форма. Пізніше, в нових документах, дані будуть вносити відповідно до прийнятого адмінтерустрою", - пояснює експерт.

За словами Адрія Деркача, новий адміністративно-територіальний устрій почне діяти після виборів 25 жовтня.

«Чекаємо виборів і після того вже отримаємо новий формат базового і субрегіонального рівня. Після вступу в дію нового адмінтерустрою документи будуть реєструвати відповідно до нього. Тож на сьогодні немає жодних законодавчих зобов’язань чи норм, які б вимагали від громадян здійснити перереєстрацію документів на право власності чи особистих документів у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою», - підсумував юрист.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!