Стало відомо, які школи у Калуській громаді запрацюють у звичному режимі


За останні два дні суттєво поліпшилися показники вакцинації працівників закладів загальної середньої освіти громади. Щоправда, це стосується лише шкіл на території міста, в селах громади ситуація складніша.

24 вересня на оперативній нараді у міськвиконкомі оприлюднили актуальні дані щодо вакцинації працівників закладів загальної середньої освіти Калуської громади, інформують "Вікна".

Нагадаємо, що з 23 вересня в Україні оголошено жовтий рівень епідемічної небезпеки. Відтак з цього дня школи можуть працювати у звичному режимі якщо щонайменше 80% працівників виконали одну з трьох умов: отримати одну чи дві дози вакцини проти коронавірусу, мають негативний ПЛР-тест (щоправда, його працівники мають пройти власним коштом  і дійсним такий документ є всього 72 години), або ж мають документ, який підтверджує, що людина перехворіла на коронавірусну хворобу (обов’язково має бути позитивний ПЛР-тест від дати якого минуло не більше 180 днів).

При цьому уряд дозволив працювати дитячим садочкам і молодшій школі (1-4 класи) при будь-якому рівні карантинних обмежень і без вимоги щодо відсотка вакцинованих працівників закладів. Тож у Калуші з 23 вересня працюють заклади дошкільної освіти, 11-та початкова школа, п’ять шкіл громади, де станом на 22 вересня було досягнуто показника вакцинації 80% і вище та навчаються учні 1-4-х класів в усіх інших школах. В останніх, за рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, до кінця поточного тижня оголосили дводенні канікули для учнів 5-11-х класів дали час їхнім колективам наростити частку вакцинованих працівників до 80%. У разі виконання цієї вимоги учні 5-11-х класів повернуться за парти з понеділка, 27 вересня. 

Дані щодо вакцинації працівників по закладах освіти станом на 24 вересня є такими:

Калуська  гімназія №9 — 86% 

Студінська гімназія — 83% (+3% за два дні)

Калуський ліцей №2 — 83% (+6%)

Калуський ліцей №1— 82% (+1%)

Калуський ліцей імені Дмитра Бахматюка — 81%

Калуський ліцей № 4 — 80%

Тужилівський ліцей — 80% (+3%)

Калуський ліцей №3 — 80% (+17%)

Калуський ліцей №6 — 79% (+5%)

Калуський ліцей №5 — 77%

Калуський ліцей №10 — 73% (+2%)

Вістівська гімназія — 68% (+3%)

Калуський ліцей №7 — 66% (+3%)

Початкова школа №11 — 65% (+2%)

Боднарівський ліцей — 60% (+3%)

Калуська гімназія №8 (філія десятого ліцею) — 50% (+15%)

Голинський ліцей — 44% (+16%)

Кропивницька гімназія — 38%

Сівка-Калуська гімназія — 34%

Пійлівський ліцей — 32%

Ріп’янський ліцей — 31% (+4%)

Копанківська гімназія — 24%

Таким чином, до п’яти закладів загальної середньої освіти громади, які не переривали навчання учнів 5-11-х класів через жовту карантинну зону, додалися ще три — тут досягли показника охоплення вакцинацією на рівні 80% і вище. відтак вже з понеділка, 27 вересня, учні 5-11-х класів підуть до школи. Ще кілька шкіл мають шанс підтягнути показник вакцинації сьогодні-завтра і в такому разі теж працюватимуть.

Щодо інших то, вони, як йшлося на нараді, будуть відновлювати навчання учнів 5-11-х класів пізніше. Наразі невідомо, чи для них триватиме карантин, чи все таки розпочнеться дистанційне навчання. Карантин — це спосіб тиску на вчителів з метою спонукання їх до вакцинації, оскільки на час вимушеної перерви вони втрачають у зарплаті (отримають 2/3 окладу).

Водночас, медики, які безпосередньо стикаються із захворюванням на коронавірусну інфекцію та мають необхідні знання, вакцинуються не так масово, як освітяни: станом на 23 вересня в Калуській міській лікарні щеплено 46,4% працівників, в стоматологічній поліклініці — 36%. У Калуській ЦРЛ показник не назвали, а на минулий тиждень він складав всього 42% від усіх працівників. Якщо медики уникають вакцинації (і при цьому публічного тиску на них немає), то це є одним з ключових факторів, який змушує людей сумніватися і нівелює заклики представників влади й охорони здоров’я робити щеплення.

Також на нараді йшлося про те, що працівники Голинського ліцею приносять довідки від сімейного лікарня щодо наявності у них протипоказань для щеплення.

Як повідомив головний лікар Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Михайло Гаврилишин, у поліклініці довідок щодо протипоказань до щеплень не видають. За його словами, протипоказань дуже мало і їх можна перерахувати на пальцях однієї руки, а люди беруть довідки про стан  здоров’я.

«Це довідка про стан здоров’я і не більше», — зазначив Михайло Гаврилишин.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!