Статусу «обмежено придатний» в Україні більше не існує — Зеленський підписав закон


Президент Володимир Зеленський підписав закон, яким скасовується статус «обмежено придатний». Чоловіки призовного віку з таким висновком повинні упродовж дев’яти місяців заново пройти військово-лікарську комісію.

Про підписання президентом закону №10313 повідомляється в картці документа на сайті Верховної Ради, пише Громадське.

Відтепер є дві категорії придатності до військової служби — «придатний» і «непридатний». Закон встановлює, що громадяни, які були визнані обмежено придатними до військової служби, повинні повторно пройти медичний огляд протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності документа.

Тож, за результатами медичного огляду, а також з урахуванням рівня освітньої підготовки військовозобов’язаного, особистих якостей, роду діяльності та спеціальності, комісія з питань приписки може ухвалити одне з таких рішень: придатний або непридатний для військової служби.

Військовослужбовцям, визнаним обмежено придатними до військової служби або непридатними до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців, з дня зарахування у розпорядження відповідного командира виплачуватиметься грошове забезпечення (без урахування додаткової винагороди) за останньою займаною посадою у повному обсязі.

Після перебування у розпорядженні понад два місяці й до дня закінчення перебування у розпорядженні таким військовослужбовцям щомісячно виплачуватиметься оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років та додаткова винагорода у розмірі 20 100 гривень.

Під час розробки цього закону колишній головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтримував виключення терміну «обмежено придатний».

«Ми з повагою ставимось до людей, які перебувають у цивільному середовищі. І ми хочемо, щоб військо поповнювали люди, які за своїми показниками можуть воювати. Але все буде вирішувати ВЛК», — казав він.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!