Стратегія та тактика Росії щодо загострення україно-польських стосунків


Польща і Україна – сусіди з історією стосунків, багатою як на позитивний, так і негативний досвід.

Україна і Польща тісно пов’язані – національно, історично, культурно, соціально і політично. Під час і одразу після Революції Гідності, з початком російської агресії в Україні польсько-українські стосунки набули максимально позитивного наповнення, з боку Польщі – здійснювалася масштабна матеріально-технічна, фінансова допомога, також Польща максимально активно лобіювала інтереси України в Європейському Союзі. Це мало наслідком, що в певний момент Польщу почали називати «адвокатом України в Європі».

Однак, цей позитивний момент дуже не влаштовує Російську Федерацію, котра намагається усіма своїми інструментами зашкодити міждержавним стосункам України та Польщі. Прикладом цьому є те, що 26 травня у Варшаві проходила прес конференція кандидата у президенти РП: Кшиштофа Босака, яка до речі відбулася за сприяння відомого українофоба Анджея Запаловського.
Під час неї було озвучено ряд відверто антиукраїнських заяв. Що цікаво, до мікрофона, запросили Евеліну Підгурну - особу, яка представилась «полькою зі Львова». У виступі вона щиро дякувала Кшиштофу Босаку, який з її слів «дбає про нас», маючи на увазі представників польської нацменшини в Україні. Після тривалих тирад про те, що діюча польська влада погана, і «тільки Босак може врятувати польськість на Кресах» ця пані закликала голосувати за нього на прийдешніх президентських виборах. Більше того ця «полька зі Львова» заявила що «це не поляки виїхали із польських земель, а Польща втратила свої кордони». Висловила від свого імені нібито «переконання» польських меншин про те, що «Польща туди повернеться», лише в подальшому додавши «думками повернеться». Ця особа, вже неодноразово використовувалась польськими націоналістами для формування парадигми «гноблення поляків» у Україні.

Як нам відомо, що у Львові та в Івано-Франківській області діє ряд польських культурологічних товариств. На Прикарпатті своєю діяльністю відомий Центр польської культури та європейського діалогу, котрий ефективно і в позитивному світлі реалізовує низку україно-польських проектів у гуманітарній освітянській і культурологічній сферах. І варто зауважити, не було в області жодних антипольських акцій чи заходів, а польська нацменшина користується підтримкою з боку громадськості та представників органів влади України.

Однак, вищеописана антиукраїнська риторика окремих польських діячів та активістів націоналістичних структур насамперед є ні що іншим як виключно інструментом гібридної війни Росії проти України та Польщі. І це до речі усвідомлюють у владних кабінетах Варшави.

Зокрема, Президент Польщі Анджей Дуда затвердив нову Стратегію національної безпеки, в якій політика Росії є основною загрозою, про це повідомляє Польське радіо. Як повідомляв голова, який грає ключову роль у формуванні стратегії Бюро національної безпеки, Павло Солох, такий підхід був прийнятий в результаті детального аналізу дій РФ.

Тож з огляду на викладене, українському і польському народові варто вживати дієвих кроків на порозуміння, як в спірних історичних моментах, так і в сучасному світі.

Висновок напрошується один - проросійські політики в Польщі не усвідомлюють, що кремлівські ідеологи використовують їх не тільки для того, щоб посварити з Україною, а й для впровадження в польське суспільство вірусу невдоволення владою і членством в ЄС. Ідеальним планом Кремля може служити проведення «польської весни», коли незадоволений політикою влади польський народ захоче скинути діючий уряд. Поки не пізно, поляки повинні усвідомити російську загрозу і за допомогою суспільства і влади визначити правильні пріоритети, поки їм не нав'язали хитромудрий кремлівський сценарій.


Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!