Суд дав три роки водію-охоронцю, який в ДТП травмував свого колегу


Наприкінці минулого місця Надвірнянський районний суд розглянув кримінальне провадження щодо обвинувачення водія-охоронника охоронної фірми "Атлант" у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами).

В судовому засіданні встановлено, що 22 червня 2014 року о 18 год. в світлу пору доби, суху погоду, перебуваючи на посаді водія-охоронника охоронної фірми "Атлант" м. Івано-Франківськ в стані алкогольного сп'яніння, що суперечить вимогам п.2.9а ПДР України та значно знижує реакцію і унеможливлює належним чином реагувати на зміну дорожньої обстановки, керуючи службовим автомобілем, рухався ділянкою автодороги сполученням "Мукачеве-Львів" у напрямку м. Надвірна.

В салоні даного автомобіля на передньому сидінні знаходився його колега по роботі-  теж охоронець. Так проїжджаючи по вулиці 16 Липня в смт. Делятин Надвірнянського району Івано-Франківської області з швидкістю 100 км/год, що значно перевищує максимально допустиму у населених пунктах, обвинувачений водій-охоронник проявив неуважність, не врахував дорожню обстановку та стан транспортного засобу, допустив наїзд на бетонну електроопору, пише НП.

В результаті порушення обвинуваченим ПДР України сталася шляхово-транспортна пригода, внаслідок якої пасажир охоронник отримав тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми у вигляді перелому правої лобно-скроневої кістки, забою головного мозку  середнього ступеню важкості з приводу чого 23.06.2014 року була проведена операція "Ліквідація вдавленого багато фрагментного перелому скроневої кістки справа", які відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечних для життя в момент їх заподіяння, закритого травматичного перелому тіла правої ключиці з приводу чого 25.06.2014 року була проведена операція "Відкрита репозиція МОЗ пластиною та шурупами", закритий перелом клубової кістки справа з порушенням цілості суглобної впадини, які відносяться до середнього ступеню тяжкості тілесних ушкоджень, як такі, що не є небезпечними для життя в момент їх заподіяння та викликали тривалий розлад здоров'я.

Допитаний обвинувачений в судовому засіданні свою вину визнав повністю та у вчиненому розкаявся, просив суд суворого його не карати.

Враховуючи викладене, суд визнав винуватим водія-охоронника охоронної фірми "Атлант" у вчиненні злочину, передбаченого ст. 286 ч.2  КК України та призначив йому покарання - 3 роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на два роки. Водночас, судом застосовано до нього ст. 75 КК України і звільнено його від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком два роки.