Суд дозволив ТОВ «Івано-Франківськцемент-етерніт» не відшкодовувати майже 2 мільйони гривень за розробку торфовищ


Суд дозволив ТОВ «Івано-Франківськцемент-етерніт» не відшкодовувати 1,76 млн грн. втрат земель сільськогосподарського виробництва у Львівській області, на яких фірма видобуває торф. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 8 жовтня.

На початку квітня 2011 року Кам’янка-Бузька райдержадміністрація та «Івано-Франківськцемент-етерніт» уклали договір оренди ділянки площею 182,7 га. Фірма отримала землю в оренду строком на 17 років для промислової розробки торфового родовища. Це були землі сільськогосподарського призначення, які при передачі в оренду були переведені до категорії промислових земель, повідомляє сайт "Наші гроші".

Як вказує прокуратура, фірма мала відшкодувати державі втрати від невикористання сільгоспземель, перерахувавши на спеціальні рахунки Полоничівської сільради, Кам’янка-Бузької райради і Львівської облради 1,76 млн грн. «Івано-Франківськцемент-етерніт» цього так і не зробив, у зв’язку з чим прокуратура звернулася до суду.

Ця справа розглядається судами з 2012 року. Спочатку суди перших двох інстанцій задовольнили позов прокуратури, стягнувши з фірми необхідну суму. Вони вказали, що відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва є обов’язковою умовою надання ділянки в оренду. Цю суму фірма мала сплатити протягом 2 місяців після затвердження проекту відведення їй ділянки.

Однак, у січні цього року ВГСУ відправив справу на новий розгляд, у ході якого суди прийняли доводи фірми. Вони послалися на ч.1 ст.208 Земельного кодексу, якою встановлено перелік випадків звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, у тому числі для видобування торфу. Для звільнення від сплат потрібно повернути ділянку у стані, придатному для попереднього використання.

Як вказав суд, фірма розробила проект рекультивації ділянки, він відповідає усім нормам. Крім того, «факт звільнення фірми від відшкодування втрат підтверджується листом Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель від 21.01.2009, яким надано роз’яснення вимоги «повернення земельних ділянок у стані, придатному для попереднього використання» – збереження родючості поверхневого шару ґрунту земельної ділянки шляхом його зняття, складування і зберігання та нанесення його на ділянку, з якої він був знятий (рекультивація)».

Зауважимо, що при першому розгляді суди назвали посилання фірми на ч.1 ст.208 Земельного кодексу безпідставними, оскільки «звільнення від відшкодування втрат передбачено законодавством лише у випадку поетапного освоєння відведених угідь для добування корисних копалин відкритим способом – у міру їх фактичного надання, чого немає у даному випадку, зокрема, цього не передбачено і затвердженим проектом її відведення».

Основним засновником ТОВ «Івано-Франківськцемент-етерніт» є колишній народний депутат трьох скликань від «Нашої України» (2002-2012) Микола Круць. Директором фірми є його син Тарас Круць.