Тарифи на електроенергію можуть зрости вдвічі: скільки доведеться платити


В Україні потрібно запроваджувати прозору градацію за споживання електроенергії, вважає експерт сфери ЖКГ Олег Попенко.

В Україні вже від 1 червня може здорожчати електроенергія. Про заплановане збільшення тарифів неодноразово заявляли представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), а також Міністерства енергетики. Сайт ТСН.ua запитав у експертів, наскільки можуть зрости ціни на електрику та чи можливо уникнути здорожчання.

Що кажуть у парламенті?

Олексій Кучеренко, народний депутат України, перший заступник голови комітету з питань енергетики та житлово-комунального господарства розповів сайту ТСН.ua, що існує проєкт відповідної постанови про підвищення тарифів на електроенергію.

"Зараз цей проєкт на узгоджені – погодять його чи ні, мені важко сказати, поки невідомо. Мені здається, що підвищення тарифів на електроенергію - це неминучий на сьогодні крок. Бо дійсно є великий дисбаланс на енергоринку. Але я не можу сказати, як саме і на скільки потрібно підвищувати тарифи, бо розрахунків адекватних ніхто поки не надає. Я їх особисто не бачив. Ми пропонували керівнику НКРЕКП надати свої розрахунки, але через війну цю інформацію утаємничено. А без розрахунків сказати чітко – правильне підвищення чи ні, неможливо. Я знаю, що обговорюється цифра 2,88 грн. за кВт. Але підтвердити, що це об’єктивна цифра, на жаль, я не можу. Це підвищення можна аргументувати лише одним, щоб збитковим не був "Енергоатом". Я особисто з цим погоджуюся, але потрібно бачити самі розрахунки. Я гадаю, що підвищення тарифів на електроенергію орієнтовно на 50 копійок можна було би обґрунтувати, і це достатньо для "Енергоатому". Але знову ж таки - реальних цифр поки немає", - пояснює нам Олексій Кучеренко.

На запитання, яким саме має бути підвищення тарифів на електроенергію і як це робити, народний депутат відповів так:

"Я переконаний, що потрібно робити, як у Польщі - розбивати тариф для різних категорій споживачів по кількості споживання електроенергії. І для тих українців, які мало споживають, а це зазвичай бідні люди, тарифи взагалі не чіпати. А це стосується 30% населення. Для решти варто вивести соціальні ліміти, наприклад, 100 та 150 кВт/год, а той, хто більше споживає, має платити повну собівартість. Підкреслюю - собівартість від "Енергоатому", а не якусь міфічну "ринкову ціну". Тоді це буде справедливо", - розповідає Олексій Кучеренко.

А ось коли саме буде підвищено тарифи на електроенергію, поки невідомо.

"В будь-якому разі рішення буде ухвалюватися в Офісі президента. НКРЕКП та уряд лише підготують розрахунки та обґрунтування різних сценаріїв. Останнє слово буде за президентом", - каже Олексій Кучеренко.

Тарифи можуть зрости вдвічі

Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг, експерт сфери ЖКГ зазначає, що дійсно, електроенергія в Україні може подорожчати.

"Тема здорожчання тарифів на електроенергію постійно обговорюється профільними фахівцями. Орієнтовно, вартість електроенергії може зрости від 1 червня. Зараз тариф становить 1,44-1,68 грн. за кВт. Очікується, що вартість електроенергії здорожчає рівно вдвічі. Цифри, які озвучували наші можновладці - це 2,88 грн. за кВт", - розповідає сайту ТСН.ua Олег Попенко.

Субсидії дадуть не всім

Він додає, що збільшення тарифу боляче вдарить по гаманцях українців. У нас близько 70% домогосподарств споживають до 150 кВт в місяць. Тобто платіжка одного домогосподарства зросте майже на 200 гривен.

"Українцям обіцяють, що після здорожчання будуть враховані пільги та субсидії, але у мене є одне "але", воно постійно виникає. На сьогодні заборгованість за житлово-комунальні послуги становить в Україні, за моїми розрахунками, щонайменше 140 мільярдів гривень. Хоча на 1 січня 2022 року заборгованість була 81,6 мільярда гривень. Борги ростуть. Люди, які мають заборгованість за житлово-комунальні послуги більше ніж 318 гривень, не отримають субсидії. Тому в цій ситуації заяви можновладців, що всім будуть надаватися субсидії, при таких величезних боргах виглядають, як дуже химерна ідея", - розповідає Олег Попенко.

Чому не варто піднімати тариф?

Зараз, через війну та економічну скруту, українці ледь зводять кінці з кінцями, сплачуючи через "не можу" за комунальні послуги. Особливо це стосується пенсіонерів, які звикли не накопичувати борги і віддавати останні гроші.

"Ситуація критична, адже через війну 6 мільйонів робочих місць зруйновано, у нас 8 мільйонів біженців та переселенців по Україні, а ще 6 мільйонів за кордоном. За таких обставин сумнівно, що люди будуть вчасно платити за комунальні послуги. Тому я не бачу зараз гострої необхідності для підвищення тарифів на постачання електроенергії", - додає експерт.

Спробуйте навести лад у сфері енергетики

Якщо і піднімати тарифи на електроенергію, то спочатку потрібно навести лад у цій сфері діяльності.

"Гадаю, спочатку варто спробувати побороти корупцію та неефективне управління на місцях, тоді, можливо, і не потрібно буде піднімати вдвічі вартість тарифу на електроенергію, та ще й під час війни. Адже ми бачимо, що вже місяць НКРЕКП не може домовитися з "Укренерго" - хто з них відповідальний за експорт електроенергії до Словаччини. Через це ми втрачаємо щомісяця щонайменше 20 мільйонів доларів. Було б непогано навести лад і в "Центренерго". Я називаю його "двоюрідним братом ДТЕК" – абсолютно ідентична структура, яка займається видобутком вугілля, генерацією та продажем електроенергії. Але при цьому ДТЕК входить до десятки найприбутковіших компаній України, а "Центренерго" - до десятки найзбитковіших. Якщо навести лад у цій компанії, то, може, й не потрібно буде піднімати тариф?" - розмірковує Олег Попенко.

Градація за споживання електроенергії

Експерт каже, якщо і піднімати зараз тарифи на електроенергію, то не для всіх верств населення. І точно не для найбідніших, які сплачують 1,44-1,68 гривень, а запровадити нові тарифи для тих 7%, які споживають понад 1000 кВт на місяць. Є гарний приклад, як це зробили в Польщі - від 1 січня 2023 року там запровадили нові тарифи на електроенергію. Але якщо ти заощаджуєш і підписуєшся на обсяг споживання на рік 2000 кВт, то для тебе тарифи не зростають. Тобто люди зацікавленні впроваджувати енергоефективні заходи, заощаджувати електроенергію. І для таких не буде зростати тариф.

"А у нас платять всі однаково. І дідусі та бабусі, які взагалі споживають до 100 кВт або 70-80 кВт щомісяця. І стільки ж платять олігархи, які мають величезні палаци по 1-2 тисячі метрів квадратних. Ба більше, вони реєструють свої туристичні комплекси десь у Карпатах чи в Буковелі і сплачують, як за приватну оселю. Уявляєте триповерхову приватну оселю? Чому б їм не платити так, як платить чесний бізнес, до 5,5 гривні за кВт? Тобто нам потрібно запроваджувати градацію за споживання електроенергії. Якщо ти споживаєш до 250 кВт – сплачуєш 1,44 гривні, якщо більше, то 1,68 грн. за кіловат, а якщо споживання понад 1000 кВт, то плати 3,5 гривні. З таким підходом я погоджуюсь, і це буде абсолютно справедливо", - зазначає Олег Попенко.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!