ТБ під мікроскопом: депутати Калуської міської ради жадають звіту директора КП “ДС “Калуське міське телебачення” Віталія Крохти


На найближчу сесію міської ради виноситься питання звіту директора КП “ДС “Калуське міське телебачення” Віталія Крохти. Досі на ТБ уже встигла попрацювати спеціально створена міська комісія, і навіть — уладнати деякі недоліки у роботі. А міська влада наполягає: директор установи має зрозуміти, що постійний внутрішній конфлікт до нічого доброго не призведе. Тим часом, 2 серпня Калуський міськрайонний суд своїм рішенням зобов’язав директора КП “ДС “Калуське міське телебачення” Віталія Крохту понов

2 серпня Калуський міськрайонний суд, розглянувши справу за позовом Олександра Смаля до КП “Державна студія “Калуське міське телебачення”, визнав наказ директора ТБ Віталія Крохти незаконним. Відтак, телевізія має не тільки компенсувати Олександру Смалю різницю у заробітній платі, але і — сплатити на користь журналіста витрати за надання правової допомоги та — судовий збір.

3 січня 2013 року директор Калуського ТБ Віталій Крохта видав наказ, згідно із яким головного редактора КМТ Олександра Смаля було переведено на посаду оглядача. На його місце було призначено журналіста ДС “Калуське міське телебачення” Катерину Арсені.

— Мене поставили перед фактом, нічого не пояснивши. Наказ я не підписав. Думаю, таким чином, директор поквитався зі мною за висловлені щодо виплати заробітної плати претензії. З іншого боку, він просто зробив тактичний хід, призначивши на посаду одного зі своїх опонентів, — повідомив раніше у коментарі “Вікнам”Олександр Смаль.

Журналіст звернувся до суду. 2 серпня Калуський міськрайонний суд прийняв рішення, за яким визнав незаконним наказ про переведення Олександра Смаля з посади головного редактора на посаду оглядача КП “ДС “Калуське міське телебачення”. Згідно із рішенням суду, Олександр Смаль має бути поновлений на посаді головного редактора з 3 січня. Крім того, на його користь має бути стягнено різницю в отриманій заробітній платі за час з 1 січня до 1 липня у розмірі 3 255 гривень. А також — 2 тис. гривень витрат за надання правової допомоги та 344 гривні судового збору.

Згідно із рішенням суду, Олександр Смаль має бути поновлений на посаді негайно. Також негайно йому має бути виплачена різниця в отриманій заробітній платі за один місяць — 542 гривні.

Нагадаємо, ще на початку року працівники КП “ДС “Калуське міське телебачення” звернулися до прокурора Калуша та начальника Територіальної Державної інспекції з питань праці в Івано-Франківській області. Телевізійники просили провести перевірку порушення прав трудового колективу. Зокрема, вказували і на борг по заробітній платі, і — на несправедливу систему оцінки їхньої роботи, від утілення якої залежав розмір їхньої заробітної плати. Так, 15 лютого Віталій Крохта видав наказ про введення системи балів: кожен сюжет оцінюється в 1 бал, а авторська передача — у 2 бали. Кожен працівник КМТ має набрати 28 балів за місяць, тобто зробити 20 сюжетів та 4 авторські передачі. Це — для того, щоб отримати посадовий оклад. Якщо журналіст спрацював понаднормово, це дасть йому право отримувати надбавки за інтенсивність та премії. Які — на розсуд самого керівника.

Саме ця система оцінювання спричинила чимало конфліктів усередині самого колективу, адже журналісти нарікали на суб’єктивність при використанні системи оцінювання на практиці. Усередині колективу редакції вже тривалий час панує нездорова атмосфера, фактично — постійне тихе протистояння, яке негативно позначається на роботі комунального ТБ загалом.

18 червня міський голова Ігор Насалик видав розпорядження про створення комісії, яка має підготувати матеріали до розгляду звіту директора комунального підприємства ДС “Калуське міське телебачення”. До складу комісії увійшли депутати міської ради Віталій Джуган, Михайло Клим, Іван Мащакевич, Василь Романович, Ігор Соколовський, голова Громадської ради Володимир Сакулич та — представники відповідних структур міської ради Іван Шуляр, Микола Шинкар та Леся Поташник. Очолила комісію заступник міського голови Оксана Табачук. Створенню комісії послужило не так прагнення міської влади втрутитися та владнати ситуацію на ТБ, як, швидше, публічний конфлікт та критична фінансова ситуація комунальної газети “Дзвони Підгір’я”. На сесії міської ради 6 червня, коли звільнили колишнього редактора комунальної газети Олександра Зуба, депутати раптом відкрили і для себе: частина вини у ситуації — на них, адже вони звернули увагу на свій інформаційний ресурс лише тоді, коли ситуація зайшла у глухий кут: через фінансові негаразди світу не побачили 2 номери газети. Щоб не повторилося — вирішили спробувати запобігти. Однак, за інформацією “Вікон”, директор ТБ не прагне залагодити конфлікт. Принаймні, шукає варіантів для того, щоб виконати рішення суду лише формально: залишити Олександра Смаля на посаді оглядача і — мінімізувати фінансові втрати.


СКІЛЬКИ КОШТУЮТЬ ЗАХЦЯНКИ?

Нині невідомо, чи зможе робота комісії змінити ситуацію на ТБ, однак, саму спробу щось змінити варто оцінити. Існує й інша проблема, вирішення якої не залежить від комісії, а, швидше, — від бажання першої особи міста. Так, безглузді кадрові призначення, які останніми роками відбуваються у місті, зокрема, — й у ЗМІ, можна розглядати із ракурсу впливу на свободу слова та бажання зробити комунальні ЗМІ кишеньковими рупорами однієї політичної сили, а у вужчому сенсі — однієї людини. Однак, за цими прагненнями ховається не лише нівелювання засобу масової інформації як носія об’єктивної і правдивої інформації і не тільки тиск на журналістську спільноту. Такі дії ведуть до прямих втрат бюджету. Фактично, від бажання чи не-бажання міського голови (а у мініатюрі — і його підлеглих. — Авт.) втрачає бюджет.

Приміром, коли тривало протистояння на міському ТБ, під час якого впродовж 2-х років телевізія не отримувала дотацію, були нараховані 110 тис. гривень пені і штрафних санкцій по Пенсійному фонду. А небажання міського голови Ігоря Насалика змиритися із призначенням міською радою Віталія Крохти на посаду директора міського ТБ вилилося у додаткових 36 тис. гривень, які відсудила у міської ради екс-директор Калуського ТБ Тетяна Попадюк, яку Ігор Насалик уперто не звільняв із роботи впродовж більше, ніж півроку.

Тепер — конфлікт у мініатюрі: 5,5 тис. гривень заплатить КП “ДС “Калуське міське телебачення” за незаконне рішення директора Віталія Крохти щодо переведення на посаду оглядача головного редактора Олександра Смаля. Крім того, через те, що звільнені працівники комунальної газети “Дзвони Підгір’я” не отримують розрахункових, за рішенням суду можуть бути нараховані “штрафні санкції” у вигляді середньої місячної заробітної плати (або, якщо людина працює, — різниці між середньою заробітною платою, яка була, і — тією, що є. — Авт.) впродовж тих місяців, доки міський бюджет повністю не розрахується зі звільненими працівниками колективу.

Загалом, набігає 150-200 тис. гривень витрачених надаремно коштів. І цих витрат могло б і не бути, якби — не особисті амбіції у масштабі й у мініатюрі. Це — приблизно та сума, якою одним махом можна було б вивести комунальну газету із кризи.

То якого ще керівника треба змінити, аби бюджет перестав втрачати? Хоча, можливо, якби за недолугі менеджерські рішення розплачувався не бюджет, а приватна кишеня, то і втрат би суттєво поменшало?


ДО ТЕМИ
ДЕПУТАТИ ЗНАЙШЛИ НА КМТ... ВІДСУТНІСТЬ

Основні проблеми, які виявила комісія з перевірки діяльності КП “ДС “Калуське міське телебачення”, — відсутність посадових інструкцій та колективного договору, а також — відсутність належної оплати праці, недостатня матеріальна база, і — відсутність підвищення кваліфікації працівників. Про це йшлося на засіданні комісії 13 серпня.

Посадові інструкції наразі підписали всі з працівників, окрім одного, — головного режисера Олександра Овсеєнка. Згідно із наказом директора ДС “КМТ” Віталія Крохти, всі працівники, які не підписали посадових інструкцій до 1 серпня, підлягають звільненню. Як він повідомив під час засідання депутатської комісії 13 серпня, у зв’язку з тим, що Олександр Овсеєнко не підписав інструкцій, із 1 серпня його робота не табелюється. А по закінченні 2-тижневого терміну, він, узагалі, має бути звільнений.

Ще більш резонансна справа — із екс-головним редактором Олександром Смалем. 2 серпня журналіст виграв суд, який зобов’язав поновити його на посаді головного редактора і виплатити належну компенсацію. Проте, в останній із відведених законом днів Віталій Крохта подав апеляцію у цій справі. Відтак, керівник телебачення має на своєму боці аргумент: Олександр Смаль підписав посадову інструкцію. Отже, погодився виконувати функції оглядача. Проте, такий аргумент викликав обурення у частини членів комісії, адже посадові інструкції журналіст підписав саме на прохання комісії, і, крім того, у разі непідписання також біг би бути звільненим.

— Нині ви маєте сплатити 3 тис. гривень. Ви подали апеляцію. Якщо суд триватиме ще півроку, то ви платитимете потім не 3, а 10 тис. гривень, — акцентував член депутатської комісії Іван Мащакевич.

Основне пояснення Віталія Крохти щодо робочої кризи на телебаченні — у спротиві певної частини колективу. За його словами, коли назріла потреба мобілізувати всі сили з тим, щоб забезпечити цілодобове мовлення, не всі члени колективу пішли назустріч.

За останніх півроку працівники КМТ здійснили кількісний прорив, фактично, подвоївши кількість власного виробленого продукту, а ТБ нещодавно запрацювало у форматі цілодобового мовлення в одній із мереж кабельного телебачення. Кількісних показників вдалося досягти за рахунок впровадження оплати праці за системою балів. Проте, більшість із членів комісії зійшлися на тому, що цього вдалося досягти адміністративними методами. І тому це — межа. Далі треба створювати сприятливу атмосферу у колективі. По-друге, кількість — не обов’язково означає якість.

Зрештою, саме якість продукту регулює редакційна рада, до якої входять представники засновника і трудового колективу.

—  Я переконаний, що творчий нігілізм, який нині панує у колективі КМТ, спричинений кількома факторами. Окрім певного суб’єктивного чинника, це, по-перше, низький рівень оплати праці. По-друге, — відсутність перспективи творчого зростання. На мою думку, директору слід бути рівновіддаленим і рівнонаближеним до кожного працівника. Це буде нелегко, але, таким чином, цю кризу можна буде здолати, — резюмував член редакційної ради, депутат міської ради Михайло Клим.

Депутат міськради, член депутатської комісії Ігор Хемич запропонував можливу схему оплати праці за актами виконаних робіт. Працівник, який бачитиме залежність оплати праці від виконаної роботи, буде мати добрий стимул. Тим часом, на думку депутата, телебачення постало перед потребою навчитися заробляти кошти, а не просто сподіватися на дотацію із бюджету. Тобто, спробувати працювати так, як працює нині малий і середній бізнес, зокрема, — залучати кошти рекламодавців.

Планується, що звіт директора ДС “Калуське міське телебачення” депутати заслухають на черговій сесії 11 вересня.