Телескоп Hubble знайшов чорну діру, що запалює зірки, а не пожирає їх ㅡ NASA


Космічний телескоп Hubble зафіксував у центрі карликової галактики Henize 2-10 чорну діру, що допомагає створювати нові зірки, а не пожирає їх.

Про це повідомили в Національному управлінні з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA), пише Громадське.

Карликова галактика Henize 2-10 розташовується за 30 мільйонів світлових років від нас, у південному сузір'ї Компас. Вона містить лише одну десяту від кількості зірок, знайдених у Чумацькому Шляху.

Науковиця Емі Рейнс, яка у 2011 році опублікувала перші докази існування у цій галактиці чорної діри, розповіла, що від самого початку знала, що у Henize 2-10 відбувається щось незвичне. Її підозри підтвердили дані із телескопа Hubble: той зафіксував зв'язок між чорною дірою та сусідньою областю зіркоутворення, розташованою за 230 світлових років від неї.

Так, через космічний простір, наче пуповина, із чорної діри простягається витік газу до «розплідника» ㅡ області космосу всередині щільної туманності, в якій газ і пил стискаються, що призводить до утворення нових зірок.

У NASA вказують, що в цьому регіоні вже був щільний газовий «кокон», коли у нього врізався новий потік. Спектроскопія Hubble показує, що потік газу рухався зі швидкістю близько 1 мільйона миль на годину.

Хоча чорні діри мають величезне гравітаційне тяжіння, матеріали, що «падають» у них, інколи можуть бути перенаправлені магнітними полями у потоки газу, що витікають.

Такі «відтоки» надмасивних чорних дір у центрах великих галактик зашвидкі для утворення зірок. Але чорна діра в Henize 2-10 є менш масивною, і її «відтік» газу був повільнішим. Цього вистачило, щоби стиснути газовий «кокон» так, аби прискорити утворення нових зірок.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!