Тепер екс-регіонал будуватиме дороги в Криму?


Апеляційний суд області відмовив екс-керівникові Вигодського лісгоспу в поновленні на посаді

Від вигуків «Героям — слава!» члени колегії апеляційного суду Івано-Франківської області аж зашарілися. Власне, таким скандуванням присутні зустріли ухвалу, якою було відмовлено в задоволенні апеляційної скарги на рішення Долинського районного суду, який,  своєю чергою, відхилив позов щодо поновлення на роботі колишнього керівника Вигодського лісгоспу Ігоря Тимочка.

Зауважу, що такої кількості охочих бути присутніми на процесі в цивільній палаті ще не бачили. Понад 100 працівників лісгоспу, представників громадських організацій обласного центру та Долинщини прийшли сюди, бо не хотіли повернення Тимочка в крісло керівника їхнього підприємства.

Дещо відволічемося і нагадаємо, як після основного етапу Революції гідності громадськість почала вимагати відставки або звільнення чиновників, керівників різних підприємств та установ, які, на переконання людей, скомпрометували себе різними діями. Багато з них під тиском активістів тоді понаписували заяви: мовляв, ідуть з посади за власним бажанням, але далі почалося таке собі круть-верть. У цих посадовців раптом почався стрімко погіршуватися стан здоров’я, виникла термінова необхідність відпочити від трудів праведних і, таким чином, вони й надалі залишаються в керівних кріслах, вишукавши вже підходи і до нової влади.

Щоправда, деяким з них, зокрема й нині вже колишньому директорові Вигодського лісгоспу не пощастило. Контракт з Ігорем Тимочком було розірвано. Та він, як бачимо, з цим не змирився, оскаржуючи рішення про своє звільнення в суді, розвивши паралельно бурхливу діяльність у засобах масової інформації. Хоча як показали навіть події в апеляційному суді, колектив, принаймні значна частина працівників лісгоспу, його повернення не бажає. Вони закидають йому чимало таких дій, котрі мали б зацікавити й правоохоронні структури. Зрештою, люди до них і звернулися.

Вони закидають колишньому керівникові, що навколо лісгоспу, по суті, «годувалися» різноманітні фірми, які належали близьким родичам екс-директора. Саме з ними укладено 85 відсотків договорів про перевезення деревини. Без належного дозволу Держлісагентства і. Тимочко придбав квадроцикл вартістю 210 тисяч гривень, яким користувався лише він один. Також за кошти підприємства придбав для себе дорогу мисливську амуніцію відомих фірм та аксесуари до зброї. Тільки після втручання фінансової інспекції частину тих речей вдалося повернути. Крім того, виходило на таке, що техніка зі згаданих підконтрольних фірм перебувала на території та обслуговувалася за рахунок саме Вигодського лісгоспу.

Згадаємо ще такий нюанс: за час правління І. Тимочка кількість працівників у структурі знизилася на третину. Зате лише за три місяці, які минули після його звільнення, чисельність працівників досягла 306 осіб, а середня зарплата перевищила чотири тисячі гривень. Наголошуємо на цьому моменті, бо зрозуміло, коли йдеться про скорочення в бюджетній сфері. Але тут маємо виробництво, яке конкретно дає щось державі, а не «проїдає» бюджет. Вже не кажу, що за високого рівня безробіття на Прикарпатті створення нових робочих місць потрібно тільки вітати.

Зазначимо, що в результаті перевірки Івано-Франківської міжрайонної прокуратури щодо дотримання законів у природоохоронній сфері частину фактів підтверджено. Скажімо, з тим же квадроциклом та деякими іншими автомобілями, закупленими без дозволу Держлісагентства України. Перевірка встановила факт завищення вартості виконаних робіт з будівництва лісової автомобільної дороги в Людківському лісництві ДП «Вигодське лісове господарство» на загальну суму 19 333 грн., що стало приводом для відповідного кримінального провадження.

До речі, з цими дорогами вийшов доволі дотепний казус. Вочевидь намагаючись похвалитися своїми професійними здібностями, і. Тимочко в інтерв’ю в одній із газет похвалився, що, мовляв, його запрошує будувати лісові дороги уряд Криму. Відразу виникло запитання: хто із ніким не визнаної кримської влади так зацікавився нашим земляком і за які це заслуги перед керівниками окупованої території?

Щоправда, у відповіді прокуратури на звернення працівників лісгоспу та громадських активістів насторожує той факт, що ніде конкретно про екс-керівника не згадується.

Йдеться про якихось посадових осіб, бухгалтерію. Таке враження, ніби бухгалтери там господарювали на свій розсуд. Але де ж тоді був директор?

Є в колективу і претензії до результатів проведеної ревізії підприємства. Зокрема, як вони пишуть у своїх зауваженнях до акта перевірки, не дано оцінки діям керівника підприємства Тимочка і. Я. в частині прийому на роботу водіїв на вантажні автомобілі, тоді як на балансі лісгоспу перебували чотири транспортні засоби. «Водії працювали на транспортних засобах, які були власністю інших суб’єктів підприємницької діяльності і які надавали послуги Вигодському лісгоспу по перевезенню вантажів, а оплата праці цих водіїв, а також їх перед- і післярейсовий медичний огляд здійснювали за рахунок фонду оплати праці та коштів державного підприємства», — стверджується у зауваженні до акта ревізії.

Оці та багато інших різних моментів, про які стало відомо колективу, і породило в людей побоювання, що екс-директор, якому не вдалося повернутися в керівне крісло через суд першої інстанції, спробує взяти реванш в апеляційному суді. Тому працівники лісгоспу, своєю чергою, звернулися до ЗМІ з проханням висвітлити засідання апеляційної колегії та їхньої точки зору на дії І. Тимочка. Також близько сотні їх, не рахуючись з часом та коштами, безпосередньо приїхали на судове засідання.

До речі, розгляд апеляційної скарги слухали при відчинених дверях, щоби й ті, хто залишився у коридорі, могли почути, що відбувається в залі засідань. Це наразі безпрецедентний випадок. Що стосується іншої сторони, то ні представник І. Тимочка, який діяв в його інтересах, ні сам колишній керівник Вигодського лісгоспу в суд не з’явилися. Чи  буде останній і надалі намагатися очолити колектив, в якому його ніхто не чекає, — побачимо...

Галичина