Три туристичні проєкти Прикарпаття стали переможцями конкурсу УКФ


Днями стало відомо, що три заявники Івано-Франківської області стали переможцями грантової програми “Культура. Регіони” (ЛОТ 1. Локальна культура) Українського культурного фонду.

Це – НПП “Гуцульщина”, КЗ “Рогатинський історико-краєзнавчий музей “Опілля” та Болехівська міська рада, повідомляє ОДА.

Національним природним парком “Гуцульщина” у співпраці із Косівським інститутом прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв і Косівською міською радою буде реалізовуватись проєкт “Гуцульська світлиця – сучасна інтерпретація культурної спадщини”.

Передбачається створення для відвідувачів Косівщини концептуально нового, креативного та туристичного продукту – локального музею “Гуцульська світлиця”, в якому будуть відображені давній побут, традиції та обряди гуцулів крізь сучасні інтерактивні експозиції, технологію доповненої реальності окремих експонатів, проведення майстер-класів з традиційних гуцульських ремесел, пізнавальних та виховних заходів, розважальних програм тощо.

Грант УКФ – 420 тис. гривень

Комунальний заклад “Рогатинський історико-краєзнавчий музей “Опілля” реалізовуватиме проєкт “Опільська гончарня: відродження втраченого ремесла”. Його мета – відродження та популяризація гончарства як елемента культурної спадщини етнорайону Опілля шляхом створення креативного простору – гончарної майстерні.

Вже впродовж двох років існує ідея створення гончарної майстерні при Рогатинському історико-краєзнавчому музеї. Під час карантину у 2021 р. працівникам установи вдалось залучити фінансування для започаткування реалізації задуму. За кошти Рогатинської міської ради та Івано-Франківської обласної ради в приміщенні гончарні проведено капітальний ремонт, замінено дах, закуплена муфельна піч та один гончарний круг. Однак, для повномасштабної та повноцінної роботи залишається відкритим питання внутрішнього оформлення будівлі, закупівля обладнання, матеріалів і сировини тощо для запуску цього творчого простору. Натепер завдяки ґранту гончарна майстерня отримає все необхідне.

Грант УКФ – 418 тис. гривень.

Болехівська міська рада реалізовуватиме проєкт “Створення культурно-туристичного маршруту “Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові”. Його метою є збереження, популяризація історико-культурної спадщини та підвищення туристичної привабливості Болехівщини.

У рамках реалізації проєкту заплановано створити путівник і веб-сторінку маршруту, 3D моделі двох приміщень (будинку, в якому проживала Наталія Кобринська, та будинку, де організовувалися зустрічі з тогочасними культурними діячами).

Грант УКФ – 367 тис. гривень.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!