Це буде катастрофа: Через російські обстріли Бурштин може залишитися без тепла наступної зими


Наступної зими 12 тисяч мешканців Бурштина можуть залишитися без тепла. Мова про житловий сектор, міську лікарню, школи та дитсадки, адже гарячу воду та тепло місто отримувало від Бурштинської ТЕС.

Централізоване опалення тут було набагато дешевшим, аніж в тому ж Івано-Франківську. Тож до нього підключені навіть будинку у приватному секторі. Та після російського обстрілу наприкінці березня централізовано подавати тепло від ТЕС стало неможливим. У місті достроково завершили опалювальний сезон, але вже зараз стає зрозуміло, що наступний - під великим питанням. Про це йшлося під час сесії Івано-Франківської облради, передає кореспондентка “Бліц-Інфо”.

Через обстріли 22 та 29 березня міська комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала в громаді режим надзвичайної ситуації. За словами депутата обласної ради з Бурштина Андрія Іваськіва, запобігти гуманітарній катастрофі в місті допомогла "Божа милість, тепла погода і самовідданість енергетиків". 

"Але чи буде так і надалі? В результаті російських обстрілів на Бурштинській ТЕС склалася критична ситуація, пошкоджені виробничі будівлі та обладнання. Оцінити збитки й досі важко, роботи тривають. Але якщо до початку опалювального сезону не відновити виробничі приміщення, то станція не зможе працювати. Банально перемерзне обладнання. Енергетики роблять все, щоб не допустити такого сценарію, але масштаби руйнувань такі, що підприємству важко впоратися самотужки. Станція потребує підтримки, в тому числі - з боку обласної влади. Я був на станції і бачив масштаби руйнувань. Переконаний, що ми не маємо стояти осторонь і просто спостерігати за бідою, що сталася на Бурштинській ТЕС. Яка, до того ж, є одним із найбільших платників податків не тільки в Бурштинській громаді, а й у області. Не треба забувати, що Бурштинська ТЕС й надалі у червоній зоні ризику щодо нових російських ударів. Тому потрібно готуватися до найгіршого сценарію і ще до початку нового опалювального сезону допомогти Бурштинській громаді створити альтернативну систему теплозабезпечення громади. Бурштин вже почав роботу у цьому напрямку, відпрацьовується кілька варіантів. Найперше потрібно забезпечити теплом критичну інфраструктуру - школи, лікарню, дитсадки. За попереднім розрахунком, потрібно збудувати 5 модульних котелень, що вартуватиме близько 50 мільйонів гривень. Громада не в змозі це вирішити самостійно, потрібно підтримка з обласного бюджету, державного, залучати грантові кошти" - відзначив Андрій Іваськів. 

До теми: На Прикарпатті функціонує 670 бібліотек, 100 з них потребують капітального ремонту, ще 6 - аварійні

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!