Цікаві місця Дністровського парку, які варто побачити кожному


Сьогодні, 15 липня Дністровський регіональний ландшафтний парк святкує 27 річчя від дня створення.

Ландшафтний парк простягається вздовж русла Дністра на території Тлумацького та Городенківського районів і вражає своєю красою. Тож Бліц-Інфо підготував невеликий огляд найцікавіших місць, які варто побачити на власні очі.

Почнемо печерних комплексів, біля сіл Одаїв, Ісаків та Локітка. Одаївський комплекс налічує 17 печер, більшість з них мають вертикальні ходи і вимагають навиків володіння технікою і тактикою спелеологічних походів. Тут знайдене поселення, яке з перервами існувало 31 тисячу років. Вчені припускають, що тут також могло бути ритуальне язичницьке капище, де прадавні люди проводили свої ритуали. Про духовність цього місця говорить і печера Грот Монаха - штучно вирубана орієнтовно у XVII-XVIII ст. Водночас найдовша у Придністерському Покутті – печера Покутянка знаходиться поблизу с. Хотимир.

Фото Михайло Ковтун

Окремої уваги заслуговують меандри Дністра поблизу сіл Одаїв, Ісаків, Лука та Хмелева. З навколишніх скель відкриваються унікальні краєвиди на території, тож тут можна зробити красиві фото.

Приваблюють туристів своєю красою і дивовижні вершини Велика та Мала Говди, Червона гора. Зокрема на скелях Червоної гори зростає багато рідкісних рослин, які більше ніде не побачиш.

Файл:Вид на Дністер з Червоної гори.jpg — Вікіпедія

Вид на Дністер з Червоної гори. Фото Вікіпедія.

Звичайно не можна оминути увагою чарівні водоспади на території парку. Наприклад, унікальний водоспад Дівочі Сльози, що спадає з травертинових скель. У травні минулого року скеля, водоспаду повністю обвалилася і опинилась в Дністрі. Однак останнім часом водоспад почав відновлюватися. Мальовничим і цікавим також є водоспад поблизу с. Делева, який спадає зі скелі висотою понад 2 м.

Також радимо туристам побачити на власні очі пам’ятки природи «Неопалима купина» (на 0,5 га, ростуть рідкісні степові види айстр), та «Папороть-листовик» (0,5 га, на великому камені росте реліктовий вид папороті).

Окрім мальовничих ландшафтів тут є безліч цікавих пам’яток історії та архітектури. Територія Парку в межах сучасної Городенківщини та Тлумаччини заселена в добу середнього палеоліту, приблизно 100 тис. років тому тож тут існує чимало культурних горизонтів. Наприклад, стоянка часів палеоліту виявлена археологами поблизу с. Буківна Тлумацького району (так зване Буківнянське городище), та поселення перших землеробсько-скотарських племен доби неоліту (VI – IV тис. до н.е.) досліджені археологами в Буківні та Незвиську.

Вздовж русла Дністра свого часу також споруджувалися оборонні фортеці і замки, від яких сьогодні залишилися лише руїни. Одним із найкраще збережених є Раковецький замок. Вхід до фортеці був через двоповерхову браму з напівкруглими склепіннями, до якої через виритий рів був перекинутий міст. В західній частині замку були житлові приміщення, а на північному сході розміщувалась каплиця. Посередині східної замкової стіни височіла 6-кутна башта з глибокими пивницями. Від неї до донжона вела аркова галерея. В 1768 р. фортеця згоріла і вже ніколи не піднялася з руїн. Ще в 60-х рр. ХХ ст. були навколо збереженої східної башти великі фрагменти оборонних мурів, та місцеві мешканці розібрали навіть фундаменти. Зберігся лише невеликий фрагмент північно-західного муру. Також біля башти є ще вхід до величезної пивниці.

Раковецький замок (Замок Беневського) | Івано-Франківська область ...

Раковецький замок

Водночас на східній околиці смт. Чернелиця знаходяться руїни Чернелицького замку, заснованого князем Чарторийським 1650 року. Замок був квадратний, оточений мурами та земляними насипами, мав чотири гострі висунуті кути-бастіони, двоповерхову вежу над в’їзною брамою та. У дворі розташовувся палац (від нього залишилися тільки фундаменти). До наших часів в гарному стані дійшла вежа та фрагменти замкового муру.

Чернелицький замок | Замки, відпочинок, оздоровлення, зцілення в ...

Чернелицький замок

Варто зауважити, що туристи можуть оглянути цю всю красу не тільки пішки, але й з висоти пташиного польоту, а тут дуже популярний дельтапланеризм та парапланеризм. Ті ж хто бояться літати можуть сплавитися величним Дністром на плотах, байдарках чи кораблі і помилуватися віковічними скелями, які оточують річку.

ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН: НАРОДЖЕННЯ З БЕЗОДНІ – Станіславівський ...

Це ще не повний перелік того, що можна побачити на території Дністровського регіонального ландшафтного парку. Тож збирайте речі і гайда досліджувати це чудове місце.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!