У 2022 році СБУ Прикарпаття викрило 45 громадян на державній зраді


Від початку повномасштабного вторгнення Управління СБУ у Івано-Франківській області викрило 45 громадян на державній зраді

Упродовж 2022 року співробітники Управління СБУ в Івано-Франківській області викрило на державній зраді 45 осіб у регіонах на лінії зіткнення та на Івано-Франківщині.

СБУ в Івано-Франківській області розпочала щодо них 18 кримінальних проваджень. Матеріали щодо решти зрадників передали Службі безпеки в інші регіони України, де щодо них розпочали досудові розслідування, повідомили про підозри та передали обвинувачення до суду.

Від початку повномасштабної війни слідчі СБУ в Івано-Франківській області повідомили про підозру у державній зраді 16 особам. Суд виніс вироки за ст. 111 Кримінального кодексу 9 зрадникам.

Серед засуджених – п’ятеро бойовиків, яких Сили оборони України взяли в полон під час звільнення українських територій. Вони отримали покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Наразі на розгляді в суді перебуває провадження щодо мешканця Івано-Франківська, який дав згоду російській фсб збирати та передавати інформацію для наведення російських ракетних ударів. СБУ затримала його у серпні одночасно зі спільником – російським резидентом із Одеси.

У суді також перебувають матеріали з обвинуваченням трьох мешканців інших регіонів, затриманих за підозрою у причетності до ракетного обстрілу Івано-Франківської області 24 лютого 2022 року.

Серед викритих Івано-Франківською СБУ зрадників держави – чиновники та посадовці, які складали присягу на вірність Україні і перейшли на бік ворога в період воєнного стану.

Зокрема, СБУ викрила суддю Старобільського районного суду Луганської області та керівника апарату цього суду, які перейшли на службу до окупантів та агітували інших працівників суду стати на бік ворога. Матеріали перебувають на розгляді в суді.

Крім того, СБУ ідентифікувала зрадників, які бувши українськими громадянами, воюють у лавах загарбників. Серед інших, викрито колишнього мешканця Івано-Франківської області, який воює проти Сил оборони України як найманець у штурмовому підрозділі «Карпати» російської ПВК «Вагнер».

Викриття та документування злочинів проти основ національної безпеки Управління СБУ в Івано-Франківській області проводило за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!