У 4 закладах Прикарпаття надають медичну допомогу в складних неонатальних випадках


За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі кожна 10 дитина народжується передчасно.

В Україні батьки таких немовлят можуть розраховувати на безоплатну медичну допомогу в межах Програми медичних гарантій за пакетом «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».

Так, в Івано-Франківській області за цим пакетом із Національною службою здоров’я законтрактовані 4 медзаклади, три з яких розташовані в Івано-Франківську, а один – у Калуші. Від початку 2024 року в них отримали медичну допомогу вже понад 500 передчасно народжених немовлят.

«НСЗУ сплачує за пролікований випадок 8 735 грн. До ставки застосовують близько 20 коригувальних коефіцієнтів, залежно від складності випадку – маси тіла дитини, необхідності проведення операцій, періоду перебування на ШВЛ тощо. Максимальна сума, яку може отримати медзаклад, – близько 551 тис. грн – за лікування немовляти із вагою менше 750 грамів при госпіталізації із потребою суттєвих загальних втручань», – говорить директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Тетяна Кудик.

Які послуги покриваються цим пакетом:

огляд та консультації необхідних лікарів;

інтенсивна терапія новонароджених;

цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;

необхідні лабораторні та інструментальні дослідження;

розширений скринінг на наявність вроджених захворювань;

своєчасне знеболення;

киснева підтримка;

лікувальна гіпотермія;

вакцинація згідно з календарем щеплень;

психологічна допомога батькам;

підтримка грудного вигодовування;

забезпечення дитини спеціальним харчуванням;

забезпечення лікарськими засобами, медичними виробами та витратними матеріалами тощо.

Знайти найближчий до вас заклад, законтрактований за пакетом з неонатальної допомоги передчасно народженим немовлятам, можна на дашборді НСЗУ на карті місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг – оберіть область (Івано-Франківська) та групу послуг («8 Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках»).

Більше про безоплатні медичні послуги – в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням: https://cutt.ly/Nw5buw0b.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!