У Богородчанах хочуть переглянути тариф на воду. Скільки доведеться платити?


Комунальне підприємство "Богородчанське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства" готує звернення до виконавчого комітету селищної ради щодо зміни тарифів на водопостачання та водовідведення.

Як пояснює директор Богородчанського водоканалу Роман Семків, діючі тарифи для населення затверджували більше двох років тому, пише "Бліц-Інфо".

"Відтоді значно зросли основні складові тарифу, такі як мінімальна заробітня плата і оплата за електроенергію. Ми зробили все можливе щодо енергозбереження і зменшили споживання електроенергії вдвічі. Також забезпечуємо стабільну роботу, не заповнюючи близько 30 відсотків штатного розпису працівників . Попри, станом на 1 квітня підприємство має більше 600 тис. грн боргів, оскільки існуючий тариф є значно нижчим за економічно обґрунтований. Селищною радою з місцевого бюджету за 2022-2023 роки надано більше 2,2 млн грн. на покриття різниці в тарифах. На найближчій сесії теж буде виділено 300 тис. грн.", - пояснює Роман Семків.

Втім, як зазначає комунальник, у цьому році пріоритетом для громади є підтримка військових, соціальних захист, дофінансування зарплат освітян та енергоносії.

"В зв’язку з цим ми змушені підняти тариф з 22 грн до 27 грн на водопостачання та з 24 грн до 29 грн на каналізацію стоківТаким чином тариф  складе 56 грн/м3. При споживанні сімʼєю навіть 10 м3 у місяць ріст складе 100 грн., що зараз еквівалентно пачці цигарок чи двом горняткам кави. Вчергове хочу спростувати міф, що у Богородчанах найвищі тарифи на послуги водоканалу. У схожих районних центрах ціни ніяк не нижчі, а й навіть вищі. Щодо Івано-Франківська, то там тариф затверджує не місцева рада, а НКРЕ. І треба розуміти, що обласному центрі зовсім інша економіка тарифу, оскільки велика щільність населення і значна частка комерційних та промислових споживачів послуг водопостачання та водовідведення. Просимо віднестися з розумінням до цього вимушеного кроку, бо тільки спільними зусиллями ми зможемо забезпечити стабільну роботу підприємства та надання якісних послуг", - закликає директор комунпідприємства.

Роман Семків показав для порівняння тарифи на воду у районних центрах, які стали центрами громад.

На зображенні може бути: blueprint та текст

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!