У Болехові депутатам перед сесію роздали повістки. Ті вважають це політичним тиском


4 лютого у Болехові відбулося засідання позачергової 25 сесії міської ради, під час якої депутати ухвалили рішення про розпуск виконкому. А також сесія звільнила секретаря ради, заступницю міського голови та керуючого справами виконкому.

Перед засіданням до міськради прийшли воєнкоми та вручили депутатам міськради повістки. Опозиція вважає це спробою тиску, адже на сесію винесли питання щодо незаконного закриття пологового будинку та притягнення винних у цьому до відповідальності, пише "Бліц-інфо" з посиланням на "Версії".  

Сесія була запланована на 10 ранку. Втім саме в цей час в Івано-Франківській області була оголошена повітряна тривога, через що міський голова Болехова Іван Яцинин переніс початок засідання. Поки депутати очікували початку сесії, до народного дому завітали представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки і вручили депутатам-чоловікам повістки.

Обранці поцікавились у воєнкомів, чи такі самі повістки отримають міський голова, його заступники та секретар міськради, яких на той момент в народному домі не було – вони очікували початку сесії в адмінбудівлі Болехівської міської ради. Представники ТЦК та СП відповіли, що повістки виписані для всіх. Втім, чи були вони вручені вищому керівництву Болехівської громади – достеменно невідомо

Депутати, опозиційні до голови громади, підозрюють, що таким чином мер намагався вплинути на деяких обранців, щоб зірвати засідання сесії.

Втім о 12 годині, після відбою повітряної тривоги, засідання позачергової 25 сесії Болехівської міської ради таки розпочалося.

Депутати ініціювали розпуск виконкому, звільнення заступниці міського голови з питань діяльності виконавчих органів Ілони Калитин, дострокове припинення повноважень секретаря міської ради Ігоря Герецького та звільнення з посади керуючого справами міськвиконкому Івана Івашківа. Більшістю голосів рішення були прийняті.

Тепер протягом 10 днів після ухвалення рішення міський голова Іван Яцинин має подати пропозиції щодо персонального складу виконавчого комітету Болехівської міської ради.

Каталізатором кадрових змін стало рішення суду щодо визнання протиправними дій та бездіяльності міського голови Болехова Івана Яцинина та секретаря Болехівської міськради Ігоря Герецького у питанні відновлення роботи пологового відділення Болехівської центральної лікарні.

У 2021 році через зменшення кількості новонароджених та бажання місцевих породіль народжувати дітей в інших містах, пологове відділення Болехівської лікарні опинилося під загрозою закриття. Місцеві депутати довго боролися, щоб не допустити закриття пологового відділення КНП «Болехівська міська центральна лікарня». НСЗУ вимагала від лікувальних закладів приймати не менше 150 пологів на рік. У разі, якщо норма не виконується, то відділення не зможе укласти контракт та отримувати гроші від НСЗУ. Місцеві депутати вважали цю норму несправедливою для невеликих громад, тим більше, що місто Болехів та 7 сіл громади мають статус гірських населених пунктів. Відтак, звернулись до керівництва НСЗУ залишити вимоги до ПМГ «Медична допомога при пологах» на умовах 2021 року. Втім міська влада Болехова не підтримала депутатів та медперсонал лікарні. Депутатам часто не вдавалося провести засідання сесій через відсутність кворуму. І врешті пологове відділення таки закрили.

Наразі депутати очікують, щоб мер Іван Яцинин підписав рішення сесії. За законом він має зробити це протягом 5 днів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!