У Букачівській громаді проведуть фестиваль «Ковбаса-фест»


Проєкт Букачівської територіальної громади, котрий передбачає створення фестивальної локації, став переможцем 12 обласного конкурсу проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування, що фінансується облрадою.

На реалізацію ініціативи виділять майже 700 тисяч гривень: 500 тис. грн профінансують з обласного бюджету та ще 186 тисяч гривень – з місцевого. Долучиться до підтримки проекту й ФГ «Бест Беррі», яке виділить 10 тисяч гривень.  

Про це в ефірі на обласному радіо «Суспільне Карпати» повідомила очільниця громади Олександра Вітер-Любевич, інформують в Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття.

За її словами, ідея проекту виникла ще у 2019, втім через пандемію ініціативу доводилось часто переносити. Проєкт передбачає створення локації для проведення фестивалю «Ковбаса-фест». Проект планують реалізувати вже наступного року.  «Такий фестиваль проводитиметься вперше. Плануємо залучити до нього усіх товаровиробників з нашої громади. Бачу можливість проведення цього заходу і з іншими громадами. На моє переконання, цей проект стане можливістю залучення нових коштів до бюджету ТГ», – зазначила вона. 

Розробляючи стратегію соціально-економічного розвитку, у громаді вирішили, що можуть себе позиціонувати «як ковбасний край».  «У Букачівцях вже впродовж  200 років розвинений напрям з виробництва м’ясної продукції. Нині в ТГ працює і найбільший у Західній Україні забійний цех, котрий, до слова, є найбільшим бюджетонаповнювачів  у громаді», – заначила голова селищної ради. 

Проєктна менеджерка громади Тамара Гаргат зазначила, що в межах ініціативи в ТГ найперше створять локацію з хорошою доступністю.  «Логістика повинна бути якнайкращою. Проєкт передбачає, щоб  поруч були магазини, місця для ночівлі, цікаві атракції. Сама локація повинна містити місця для відпочинку та дитячий майданчик. Словом, щоб була зручною для дорослих та дітей», - наголосила вона. 

Уже на Зелені свята у Букачівцях планують провести перший в області ковбасний фестиваль, на якому буде презентовано продукцію від місцевих виробників. Проєкт має дві складові. Перше – це просування продукції місцевих підприємців, а другий – розвиток туризму. Тамара Гаргат зазначила, що в разі пом’якшення карантинних заходів фестиваль зможе прийняти чимало туристів. «Маємо намір проводити фестиваль щороку. Програма заходу передбачає триденну насичену програму. Хочу зауважити, що нині  багато людей підтримують ідею проведення такого  заходу», - сказала Тамара Гаргат.  

Вона також зауважила, що проект може стати драйвером розвитку місцевої харчової галузі:  «Є ідея створювати гастротури. У межах локації хочемо звести ресторацію-музей, в якій всі охочі зможуть побачити особливості виготовлення м’ясних виробів. Плануємо не обмежуватись лише цим проектом, але й за допомогою інших ініціатив синхронізувати роботу в цьому напрямі, щоб стимулювати розвиток громади». 

Голова громади Олександра Вітер-Любевич заначила, що фестиваль буде спрямований на активізацію інших спеціалізацій.  За її словами, у інвестиційному паспорті  громади задекларовано й напрямки з розведення елітної великої рогатої худоби, а також започаткування молочного кластеру. «Необхідно до 300 літрів молока, щоб займатись збутом та переробкою молока. Нині є дві родини, які цікавляться цієї ініціативою. Люди хочуть бачити успішний приклад. Тому розвиток молочного кластеру – це питання часу», - заначила вона.

До теми: Туризм, екологія, соціальна інфраструктура: 37 громад Прикарпаття отримають гроші на цікаві проєкти

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!