У Франківську на благодійному аукціоні збирали гроші на підтримку ЗСУ


Під час торгів представили 53 лоти. Це — і картини, кераміка, вироби з дерева, книги, ікони та речі з автографами іменитих українців.

Про це розповідає кореспондентка Суспільного з місяці події.

Проведення аукціону ініціювала обласна військова адміністрація. Першим лотом виставили виріб "Пам'ять". Його з глини виготовили бійці під час проходження реабілітації. Стартова ціна – 11 тис. гривень. З-під молотка виріб пішов за 27 тис. грн. Найдорожчим став лот № 8 "Портрет Любачівського" за 100 тис. грн. Його продали за пів мільйона гривень Михайлу Городецькому.

Лот аукціону "Портрет Любачівського". Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Чоловік зізнається, картина того варта, хоч і придбав її не для себе. Власники, каже, у приватних колекціях її не ховатимуть, а знайдуть можливість показати широкому загалу.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Для аукціону свої вироби з дерева передав ветеран 10 гірсько-штурмової бригади Роман Янко з Коломиї.

Військовий Роман Янко. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Оскільки я не можу піти на війну, підтримую бійців у тилу, займаюся різьбою. Хоча основне моє виробництво — це гранули для опалення", — каже Роман Янко.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Мати загиблого бійця-добровольця з Бурштина Вадима Савчака віддала для аукціону цінну для неї картину, яка нагадує про сина. Її, пригадує жінка, у Сполучених Штатах Америки син-захисник придбав особисто.

Картина, яку на аукціон виставила Валентина Савчак. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Коли ми побачили цю картину з Вадіком, то дуже захотіли купити. Він каже: "Мамо, то наше! Вона коштувала півтори тисячі доларів. Власник Девід побачив, що нам сподобалася, і погодився знизити ціну. Каже: "Дуже хочете? Скільки маєте грошей?" Відповідаю: "Маємо 150 доларів". Він каже: "Забирайте", — пригадує Валентина Савчак.

Мати загиблого бійця Валентина Савчак. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

На аукціоні картину продали за 100 тис. грн. Новий власник Михайло Чуфус вирішив зробити сюрприз та повернути лот сім'ї загиблого захисника.

"Я із впевненістю можу сказати, що гроші, за які придбав картину, передам. Але хочу, щоб робота залишилася у батьків. Тому віддаю їм, бо це — пам'ять про сина", — каже учасник аукціону.

Учасник аукціону Михайло Чуфус. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Окрім картини, Михайло Чуфус придбав "Рукавицю з автографом Олександра Усика". Її, зізнається, вже залишить собі на згадку.

За вторговані під час аукціону гроші придбають теплі речі для військовослужбовців, каже голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Один з лотів аукціону. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Наглядова рада буде контролювати закупівлю усіх тих засобів, які потрібні на зиму. Є потреба в мобільних вагончиках,  де хлопці зможуть помитися, випрати одяг, тому ми уже три такі вагончики робимо", — розповідає Онищук.

Всі лоти, які не вдалося пустити з молотка під час благодійного аукціону, згодом реалізують під час виставок-ярмарків та інших заходів на підтримку української армії.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!