У Франківську провели школярам уроки мужності та патріотичності з учасником АТО Василем Ленюком


З ініціативи Романа Івасіва, редактора відділу релігійної та наукової інформації громадсько-політичної газети «Галичина» при підтримці управління освіти і науки виконавчого комітету Івано-Франківського міської ради та міського військового комісаріату упродовж 24-26 лютого ц.р. в загальноосвітніх навчальних закладах м. Івано-Франківська було проведено ряд зустрічей педагогів та школярів з активним учасником революції Гідності 2014 року, бійцем батальйону оперативного призначення резервістів імені

Учасниками зустрічей було близько 200 школярів УГ № 1, гімназії № 2 та ЗШ № 7, які з перших уст мали змогу почути правду про події 2013-2014років на Майдані Незалежності у Києві та гіркої правдивійни на сході України.

В.Ленюку 80-х роках ХХ століття під час навчання на історичному факультеті Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені Василя Стефаника активно заявив про свою громадянську позицію: виступав проти сваволі радянського режиму, підтримував УГС, усі студентські акції протесту у 80-90-х роках ХХ століття, був у перших рядах борців за проголошення незалежності України, стояв біля витоків створення Народного Руху України та був учасником його І з’їзду. Його бунтівну вдачу не змогла зламати совіцька репресивна машина. Після кожної «профілактичної бесіди» з силовиками його незломний характер тільки гартувався. У роки незалежності він сприяв формуванню здорової української молоді. У 1997 році організував в Івано-Франківськ перший гурток «Рукопаш гопак». Його вихованці здобували гучні перемоги на змаганнях у Кореї, Америці, Австралії, а зараз є авангардом добровольчих формувань, які стали на захист Батьківщини від доморощених сепаратистів, терористів і російських окупантів.

Під час Революції Гідності Василь разом із своїми козаками брав найактивнішу участь на київському майдані у захисті прав та свобод українських громадян. Він був помічником Андрія Парубія з питань мобілізаційної роботи. Під час трагічних лютневих днів 2014 року був пораненим у ногу, однак продовжував відстоювати прагнення українців жити у вільній та незалежній державі.

З початком війни на Донбасі, бачачи агресивні дії Росії по підтримці доморощених терористів щодо захоплення та руйнації українських міст та сіл, спостерігаючи за недолугими діями ряду керівників ЗС України, В.Ленюк вирішив зі зброєю в руках боронити рідну Батьківщину.Йому під час війни на сході України не один раз, ризикуючи життям, доводилось виконувати непрості спеціальні оперативні завдання щодо визволення захоплених бандитами українських територій, щоденно допомагати обдуреному російською пропагандою місцевому населенню. Ряд команд армійського генералітету на його думку, як і більшості пересічних українців, є незрозумілими і невиправданими. Його болить те, що до цього часу не прийнято політичного рішення щодо надання добровольчим підрозділам статусу офіційних збройних сил України. На думку В.Ленюка саме з сотників майдану, очільників та бійців підрозділів добровольчих батальйонів повинне формуватись нове українське військо. Саме цим людям не підвладні такі поняття як зрада, злиття інформації, матеріальна вигода, корупція. Особливо тепло він відгукується про волонтерів, які всіляко підтримують бійців, забезпечують їх одягом, технікою, провізією. Він вважає, що завдячуючи масовій підтримці усього українського народу воїнів АТО вдалось призупинити наступ сил темряви на інші регіони України. У цій підтримці й є запорука нашої неминучої перемоги над окупантами. Незважаючи на те, що рік пройшов від втечі Януковича і його кліки з України до путінської Росії, до цього часу державні мужі, які сіли у свої чиновницькі крісла завдяки довіри до них українського народу, не оправдали наданої їм довіри простого народу і не поспішають виконувати свої передвиборні обіцянки та декларації щодо реорганізації державної влади, Василь Ленюк не втрачає оптимізму та віри щодо світлого майбутнього рідної України. Запорукою цього є те молоде покоління юних українців, яке народилось після проголошення незалежності України, яке не зростало в рабській залежності від «старшого брата» і пов’язує своє майбутнє перш за все з порядністю, чесністю та свідомою демократією.

Важливим є й те, що участь у цих зустрічах брав начальник відділу комплектування Івано-Франківського міського військомату майор Михайло Хтема. Звільнившись з армії, М.Хтема успішно реалізував себе в цивільному житті. Він став топ-менеджером Івано-Франківської філії світової корпорації «Електролюкс», вільно володіє англійською мовою, гарно орієнтується в мережах інтернату тощо. Проте, коли в державі оголосили мобілізацію, повернувся у ЗС України. М.Хтема проводив профорієнтаційну роботу з учнями, яскравими прикладами доводив присутнім у необхідності та важливості професії військового. А власним прикладом продемонстрував, що військові можуть успішно реалізувати себе не тільки в армії, але й бути конкурентоздатними у нелегкому сучасному житті.

Управління освіти і науки висловлює слова щирої вдячності В.Ленюку, Р.Івасіву та М.Хтемі за участь у цьому проекті.