Цього тижня франківці зможуть безкоштовно пройти тест на ВІЛ та гепатит С


3 20 по 27 листопада Івано-Франківський обласний лабораторний центр закликає українців протестуватися на ВІЛ та гепатит С.

"Захворюваність ВІЛ є актуальною, як в нашій країні, так і у Франківську. Останнім часом є значне поширення нових випадків ВІЛ інфекції.
2020 рік вніс свої корективи. Зменшилась кількість виявлення і обстеження інфекції. Практично немає такого району, чи села, де б не було випадків інфекції. Часто ВІЛ проявляється з клінічними проявами, через те, що запізно діагностується", - розповідає лікар педіатр-неонатолог Федорів Марія.

Мета акції - привернути увагу людей до небезпечних захворювань — ВІЛ та вірусних гепатитів В і С, пише кореспондентка Бліц-Інфо.

"Україна має домінантне місце на захворюваність гепатиту. Рівень смертності на 7 місці. Гепатит небезпечний тим, що це захворювання печінки, зазвичай запальне і викликане вірусами. На даний час відомо 8 збудників гепатиту. Гепатит В, С і D передаються через кров і дуже часто перебігають у безсимптомній формі, чим небезпечні. З 2015 року гепатит С є повністю виліковний. Є 3 види тестування, один із них - скринінговий (швидкий тест). Профілактика гепатиту А і Е - дотримання особистої гігієни. Профілактика від гепатиту Б - вакцинація. Ми безкоштовно лікуємо на базі Обласної інфекційної лікарні. Курс лікування 3 місяці", - каже лікар-інфекціоніст Вікторія Семігіна.

Тестування можна зробити з 23 по 25 листопада в Івано-Франківську на вул. Дністровська 4, аптека ПФ "МІФ" безкоштовно і 26-27 листопада в місті Калуші на вул. Каракая 22, КНП "Калуська районна лікарня районної ради".

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!