У Франківську вперше виконали складну операцію на щелепно-лицевій ділянці з її пластичним відновленням


Науковці кафедри онкології ІФНМУ в Прикарпатському клінічному онкологічному центрі вперше виконали складну комбіновану операцію при онкопатології щелепно-лицевої ділянки з її пластичним відновленням із застосуванням кісткового аутотрансплантату.

Операцію виконали доцент Іван Костишин, професор Володимир Голотюк та асистент Галина Гірна. Анестезіологічне забезпечення операції проводили анестезіолог Іван Касюк та анестезист Василь Загурський. Операційна медсестра — Ольга Вінтоняк.

За словами науковців, у хворого з пухлиною дна порожнини рота, яка проростала в нижню щелепу і метастазами в лімфовузли шиї, видалення пухлинного процесу стало можливим лише в результаті послідовного застосування ряду високотехнологічних лікувальних методик. На першому етапі пацієнт отримав передопераційну хіміопроменеву терапію. Наступним етапом стало восьмигодинне хірургічне втручання. Воно полягало у видаленні метастатичних лімфатичних вузлів з обох сторін шиї та власне пухлини дна рота. При цьому, з метою забезпечення радикальності хірургічного втручання, було виконано наскрізну резекцію двох третин тіла нижньої щелепи.

Великий дефект щелепно-лицевої ділянки, який утворився внаслідок операції, в майбутньому міг би призвести до порушення багатьох життєво-важливих функцій: дихання, прийому їжі, мовлення, незадовільного психічного стану. Ось чому одномоментно було проведено реконструктивний етап хірургічного лікування. Сьогодні відомо багато способів пластичного закриття дефектів нижньої щелепи, проте їх застосування в онкологічних пацієнтів є обмеженим через негативний вплив перенесеної радіотерапії на приживлення трансплантатів. Врахувавши всі переваги в цій клінічній ситуації, дефект нижньої щелепи успішно усунули кістковим аутотрансплантатом з крила клубової кістки, з подальшим пластичним формуванням дна порожнини рота.

Дотримання принципів радикалізму операції з подальшим проведенням кісткової пластики дозволило покращити онкологічний прогноз пацієнта і відновити функціональні та косметичні порушення, зазначають на кафедрі онкології. Надалі це дозволить швидше повернутися до активного соціального життя.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!