У Франківську вшанували ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС


Тридцять років потому … В Івано-Франківську вшанували ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Урочистою ходою та віче. Їх було понад 600 тисяч. З усієї України.

Трагедія 86-го для багатьох з них стала фатальною. Забрала здоров’я та життя. Масштаби аварії – величезні. Вона сколихнула увесь світ. А радіація поширилася далеко за межі України, інформує Вежа

30 років тому на Прикарпатті був сформований протипожежний батальйон. На принципах воєнного часу до нього залучили ліквідаторів з усіх міст та районів області. 48 днів та ночей пожежники боролися з наслідками аварії. В епіцентрі трагедії. Там був і Ярослав Олійник. Колишній заступник командира івано-франківського протипожежного батальйону Каже, звідти неушкодженим вийти було неможливо.

На грудях Ярослава Олійника – нагороди за участь в ліквідації аварії на ЧАЕС. Вони – болюча згадка про жахливу трагедію, яка отруїла пожежників чималими дозами небезпечної радіації.

Ліквідатори аварії на ЧАЕС вимагають відповідного соціального захисту і законних компенсацій відповідно до їхнього статусу. У повній мірі сьогодні «чорнобильці» їх не отримують. Відтак, судяться із владою. І часто виграють справи.