У Франківську взаємодію мешканців з владою спростять за допомогою цифрових технологій


В Івано-Франківській громаді стартував проєкт, який покликаний спростити комунікації мешканців і бізнесу з міською владою для вироблення місцевої політики та вирішення проблем на локальному рівні.

Проєкт «Впровадження, застосування, популяризація системи електронних консультацій та вироблення місцевої політики для активізації використання civic tech інструментів в Івано-Франківській міський територіальній громаді» реалізує громадська організація «Івано-Франківський регіональний центр» у партнерстві з Івано-Франківською міською радою (Департамент стратегічного розвитку, цифрових трансформацій) за підтримки проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.

Керівниця проєкту Юлія Іванова звертає увагу, що цифрові перетворення є неминучими й незворотними.

"Як мешканці, так і бізнес, все частіше використовують цифрові технології в роботі та повсякденному житті. Особливо актуальним є застосування інструментів електронної взаємодії у комунікаціях з владою. Це є зручно, швидко, з меншими затратами, а в умовах ковіду – й безпечно через відсутність фізичних контактів",- каже Іванова.

В ході проєктної діяльності заплановано:

Запустити сервіс електронних консультацій, щоб покращити залученість мешканців до вирішення місцевих справ та розробки локальних політик. Електронні консультації є складовою національної платформи е-демократії E-DEM, яку створено Фондом Східна Європа в межах швейцарсько-української Програми EGAP

Популяризувати використання інших інструментів civic tech у громаді. Civic tech є цифровими технологіями, які допомагають налагодити і покращити взаємовідносини між людьми, громадянським суспільством, бізнесом та владою, зробити ці відносини відкритими та підзвітними, а також підсилюють голос громадян в прийнятті рішень на локальному рівні

Провести «цифрову діагностику» Івано-Франківського муніципалітету

Розробити місцеву нормативну базу в сфері цифровізації з врахуванням потреб та побажань мешканців

Організувати навчальні заходи та публічні обговорення щодо використання електронних інструментів у громаді

"Процес вироблення місцевої політики в сфері цифрового розвитку громади, має бути максимально відкрити та прозорим. Зокрема, плануємо створення відповідної робочої групи. До її складу запрошуються активні мешканці, а також представники і представниці громадського і бізнес-сектору, які мають знання та ідеї щодо цифрового перетворення Івано-Франківської громади. Адже, плануємо сформувати склад відповідної робочої групи за участю не лише муніципальних посадовців, але й громадськості", - зауважує експертка проєкту Наталія Кобильчак.

Надалі новостворений «цифровий» департамент міської ради налагоджуватиме комунікації між владою і мешканцями для їх залученості до вироблення локальних політик та координуватиме роботу муніципалітету щодо цифрового розвитку.

"Наш відділ займається цифровим розвитком у Івано-Франківській громаді. Зараз за допомогою проєкту ми хочемо провести інвентаризацію всіх наявних інформаційних систем, баз даних, електронних сервісів і т.д., впорядкувати та розробити відповідні нормативно-правові акти, залучивши до обговорень всіх зацікавлених осіб, - каже Христина Гнатів, очільниця відділу в складі Департаменту стратегічного розвитку, цифрових трансформацій Івано-Франківської міської ради.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!